Тази година WWDC 2020 ще се проведе само онлайн

Годишната конференция за разработчици на Apple е едно от най-интересните специализирани събитие, които се провеждат в началото налятото на всяка година. На него от професионалисти се разглеждат всичките тези неща, които последствие виждате приложими в iPhone, iPad, MacBook и във всеки други производни продукти на Apple.

Тази година обаче, годишната конференция на „Отхапаната ябълка“ обаче ще бъде малко по-различна. Както и сами  вероятно сте се досетили, това ще се дължи на COVID-19 пандемията, която оказа влияние на целия, не само технологичен свят.

Apple обявиха официално, че (WWDC) 2020 ще стартира на 22 Юни, което е значително по-късно в сравнение с обичайното. Друга съществена разлика е, че тази година всички сесии, включително основната и ключова, която очакват най-много софтуеристите, ще се провеждат онлайн.

 

 

Разбира се в това има и положителна страна – тази година няма да има хора, които да не бъдат ощетени, че няма да имат достъп до събитието на живо. Просто всички ще бъдат равни и ще го гледат онлайн.

Феновете, разработчиците, а и самите Apple трябва да са доволни, че (WWDC) 2020 ще се състои изобщо. Защото както ще ви припомним, тази година COVID-19 наложи отмяната на събития като MWC 2020, Google I/O 2020, GDC и много други, които до сега са се провеждали винаги по график.

По думите на Фил Шилер (Phil Schiller), старши маркетинг вицепрезидент в Apple, промяната в графика по никакъв начин не е притеснила Apple, дори напротив:  

„Тазгодишното WWDC20 ще бъде най-голямото ни досега, което ще събере нашата глобална общност от над 23 милиона по света. Това ще се случи по безпрецедентен начин за една седмица през Юни, като по този начин ще научите всичките ни планове за бъдещето на платформите на Apple. Като то включва много нови инструменти, които ще помогнат значително в работата на разработчиците. „

 

 

От това което очакваме да се случи на WWDC 2020, със сигурност най-значителното е представянето на новата операционна система iOS 14,която трябва да видим в действи през есента при новите смартфони от серията iPhone 12. При софтуера на Apple също очакваме да се появят ъпгрейдите iPadOS 14, watchOS 7 и macOS 10.16.

Интересно е да отбележим, че заради отказа от физическо провеждане на тазгодишният WWDC, Apple реши да дари един милион долара на града Сан Хосе, къде по принцип се провежда конференцията в  конгресния център San Jose McEnery. Компанията прави това, за да подкрепи икономиката, която без COVID-19, щеше да спечели парите от организацията на събитието.