Zoom срещу Google Meet срещу Facebook Messenger Rooms – кое приложние е най-подходящо за видео разговори

С настъпването на пандемията от COVID-19, начините ни на социална комуникация се промениха напълно. Ако преди срещата с група от приятели беше нещо нормално, то към момента тази екстра е немислима или поне не във вида, в който я познавахме преди Коронавирус.

Днес повечето от нас работят от домовете си и провеждат почти цялата си комуникация онлайн. По тази причина приложения като Zoom, Google Meet или Facebook Messenger Rooms се радват на изключително голяма популярност.

Но задавали ли сте си въпроса – кое от тях е по-добро от другите и кое можем да препоръчаме на приятелите си за видео комуникацията, която провеждаме?

Отговорът на този въпрос, Digital.bg ще се постарае да ви даде в тази статия, като ще синтезира всички положителни и отрицателни черти на трите популярни приложения.

 

 

Zoom

Както можете да разберете и от нашата статия „Най-сваляните безплатни приложения за смартфони по време на COVID-19“, в последните два месеца, Zoom е най-популярното приложени не само при тези за групов видео чат.

В безплатната си версия (защото има и платена), Zoom позволява видео конференция с продължителност до 40 минути, в която могат да участват до 100 човека. След изтичане на сесията, можете да започнете нова, но ще трябва да поканите наново всички участници, а това не е много удобно и ще ви отнеме време.

Целта на Zoom е била да ви привлече да си платите $15 месечен абонамент, за да имате неограничен овреме за разговори. Толкова е цената на най-достъпния платен план. Има и по-скъпи, но те са по-скоро за професионална употреба.

Дори в безплатната версия на Zoom имате една много забавна екстра, която ви позволява да слагате ефектни фонове зад себе си по време на видео.

Със Zoom се работи лесно и ориентирането в менюто става бързо. Сред големите минуси на приложението обаче са пропуските в сигурността, които преждевременно се отстраняват, но се появяват нови и нови такива.

 

 

Google Meet

Като цяло Google Meet е предназначен за фирмена и корпоративна употреба, което предполага, че приложението има много специализирани функционалности и работи по-сигурно, защото е създадено за бизнеса. За да се конкурира със Zoom, Google пуснаха от този месец и безплатна версия за масовия потребител.

За разлика от Hangouts при който максимумът на хората във видеочат е 25, Google Meet може да поеме до 100. Сред екстрите на приложението са споделен екран, надписи, които вървят екрана на живо и супер полезната, както и две много полезни функции. Първата от тях е приглушаването на фоновите шумове по време на видео разговори, а втората, за която вече ви разказахме подробно е свързана с качеството на самото видео. За нея можете да прочетете тук „Нова функция на Google Meet ще подобри качеството на видео разговорите при слаба осветеност“.

Освен положителни страни, Googe Meet има и недостатъци. Един от тях е продължителността на видео сесиите. Отново при безплатната версия, тя е ограничена на 60 минути и то ще е така само до 30 Септември.  Другият основен минус е свързан с политиката за поверителност на Meet, която позволява събирането на данни по време на видео разговори. Нещо, което Google обещават да променят в близко бъдеще.

 

 

Facebook Messenger Rooms

Говорейки за съмнителна сигурност в поверителността на данните които споделяме в Интернет, Facebook са компанията с най-големи въпросителни в това отношение. Въпреки това обаче техният продукт Messenger Rooms също е сред популярните след началото на пандемията с COVID-19.

За разлика от другите две споменати приложения за групови видео разговори, Messenger Rooms е напълно безплатен. В един общ чат могат да участват до 50 човека, като не е задължително всички те да бъдат регистрирани с Facebook акаунт, за да използват услугата.

Във Facebook Messenger Rooms имате множество забавни моменти, като например AR ефектите с различни весели фонове и анимацийки, които ще ви преобразят до такава степен, че да разсмеете искрено събеседниците си.

Messenger Rooms определено е предназначен основно за по-младите потребители и е с елементи на социална забава, която другите две споменати приложения не притежават.

 

В заключение можем да кажем. Колко добре би било, ако имаше едно приложение, което да съчетава всички положителни страни на трите изброени, без да притежава нито една от отрицателните им.

Това би било идеалното приложение за групови видео разговори, но уви за момента потребителите не могат да се насладят на такова и ще трябва да изберат едно от трите изброени и да се примирят с негативните му страни.