Новият часовник на Bugatti има 16-цилиндров двигател и струва колкото Ferrari

Bugatti Chiron е един от най-великите серийни автомобили, които някога са били създавани. Той е наследник на легендата Bugatti Veyron, който е първият сериен автомобил с четирицифрено число на конските сили (1001к.с.). 

 

 

При базовата версия на Chiron (ако изобщо такова нещо може да се нарече базово) конете са увеличени до 1500, при Chiron Super Sport 300 , те са със сто повече.
Собствениците на такива суперколи имат нужда и от допълнителни супер аксесоари за тях.

Последният за който научаваме е плод на партньорството между Bugatti и известното бутиково часовникарско ателие Jacob & Co. Заедно те създават Bugatti Chiron Tourbillon – лимитиран часовник с вграден истински миниатюрен 16-цилиндров двигател, който копира този на Chiron.

 

Интересното е, че този часовник не е бутафорен, а при натискане на копче започва да работи и дори да издава гърлен звук, като на истински мощен двигател. Двигателят се състои от забележителните 578 части. Невероятният проект е бил разработван в продължение на цяла година.
Дизайнът на часовника е много ефектен. Той е едновременно елегантен, но и достатъчно спортен. В него са вградени дори миниатюрни амортисьори, които балансират основната конструкция на двигателя, когато е върху ръката на собственика му. 

 

 

Луксът обаче съвсем очаквано има и не малка цена. Bugatti Chiron Tourbillon ще се продава за 280 000 долара. Точно толкова струва суперкарът Ferrari 488 Spider, но тази цена, всъщност не е чак толкова висока, на фона на най-скъпите часовници в света. 
Със своите скромно $280 000, Bugatti Chiron Tourbillon  дори не влиза в класацията Топ 100, където на 10 позиция е струващият $5.7 милиона Patek Philippe Ref. 1527, а шампионът по висока цена е Graff Diamonds Hallucination, който струва $55 милиона.

 

 

За масовият потребител цената на Bugatti Chiron Tourbillon със сигурност е вика. Но човек който кара автомобил за три милиона долара (толкова струва Bugatti Chiron), спокойно може да си позволи да даде 280 000 долара за часовник. Кратка сметка показва, че това са средно около 10.7% от цената на автомобила. 
Тоест ако сте собственик на Dacia Duster, която по ценова листа в България, струва от 22490 лева, за вас еквивалентът на Bugatti Chiron Tourbillon би струвал малко над 2 100 лева. Приблизително толкова струва един от топ моделите на Casio – G-SHOCK MTG-B1000DCM.