Nokia отчетоха 2% спад в приходите през първото тримесечие на 2020г.

Nokia може да не регистрират впечатляващи продажби на смартфони, но въпреки това генерират сериозни приходи от 5G мрежите. Компанията е един от най-големите производители на телекомуникационно оборудване за технологията в света.

Именно влиянието им в този сегмент е с водещ принос Nokia да се похвалят със сравнително стабилно представяне през първото тримесечие на годината. Според официалните данни приходите на финландския производител са отчели спад с 2% и са с приблизително €200 млн.

по-малко от предварителните очаквания.

Тези резултати са рязко свързани с разпространението на коронавируса и нарушената верига от доставки, която влияе на цялостната бизнес стратегия на Nokia. Teлекомуникационното оборудване за 5G технологията ще продължи да бъде водещият източник на приходи за компанията.

Основните конкуренти на Nokia са Ericsson и Huawei, които успяха да увеличат своите приходи през първото тримесечие на годината, съобщава Reuters. Все пак от Nokia смятат, че представянето им през втората половина на 2020г. ще бъде доста по-успешно, въпреки COVID-19.

 

 

Конкретните цифри разкриват, че приходите за периода между януари и март са достигнали до €4.9 млрд., вместо очакваните от анализаторите около €5.1 млрд. От компанията допълниха, че не са забелязали спад в търсенето, а разликата в сумите е предимно заради социалната изолация причинена от световната пандемия.

Дивидентите на инвеститорите от всяка притежавана акция отчитат минимален спад и вече са €0.25, което е увеличение от настоящите €0,23. Информацията за финансовото представяне през първото тримесечие доведе до 2.7% ръст в стойността им на борсите.

Главният изпълнителен директор на Nokia, Раджеев Сури се похвали, че са получили 10% от поръчките за изграждането на 5G мрежата за един от най-големите мобилни оператори в Китай, а именно China Unicom.

Печалбата за януари-март на всеки притежател на акция е €1, като само преди година тази стойност представляваше загуба от €2. Все още има доста неясноти около пандемията, но въпреки това Nokia са оптимистични за представянето си до края на настоящата година.

 

TagsNokia