Чували ли сте за Волга “за износ“ с дизелов двигател? СНИМКИ

В мрежата се появи обява за продажбата на комби ГАЗ-24-77 «Волга» от 1979 година „за износ“, предназначено за пазара в Белгия.

Автомобилът е оборудван с турбодизел на Peugeot, който също се монтира на модела 504.

Изложеният за продажба екземпляр се намира в плачевно състояние и не е в движение, затова, въпреки неговата рядкост, цената възлиза на скромните 100 000 рубли (около 2 500 рубли). 

По думите на автора на обявата, автомобилът се е върнал в родината си само пет години след производството си през 1984 година.

Той е задвижван от 2.1-литров дизелов двигател на Peugeot Indenor XDP, чиято мощност е 62 конски сили и 117 въртящ момент. 

Въпреки надеждността на турбодизела, който се е доказал в Peugeot 504, в СССР е имало трудности с неговото обслужване заради недостига на оригинални резервни части. Затова във „Волгите“ той е бил сменян с „роден“ бензинов ЗМЗ-24.

„Волгата“ за износ е получила подобрен салон с кожа и декоративни вложки на приборния панел от дърво. 

В СССР с износа на автомобили зад граница се е занимавала компанията „Автоекспорт“.

Освен „Волги“ зад граница са били изпращани ГАЗ-М20 „Победа“, „Москвич“, „Запорожец“, а в по-късните години и моделите на Lada.

Като цяло Съветският съюз е изнасял между 300 и 400 хиляди автомобила годишно, предимно за страните от соцлагера в Европа, Латинска Америка и Китай.