AMD ще поддържа технологиите DDR5 RAM и USB 4.0 през 2022г.

По време на бума на криптовалутите преди няколко години, производството на видео карти карти и RAM памет отбелязаха сериозно увеличение на производството и продажбите си. 
При конфигурирането на така наречените „копачки за криптовалути“ имаше минимални изисквания, като едно от тях е поне 8GB RAM. Всъщност като се замислим като цяло при компютрите, колкото мощен централен процесор и видео карта да имаме, слаба ли е RAM паметта ни, автоматично цялата машина става мудна.

 

 

Към момента широко разпространена е DDR4 RAM паметта и тя стои в основата на почти всички качествени компютри.

Оказва се обаче, че съвсем скоро ще имаме повод за радост, защото масовото използване на DDR5 не е никак далеч.
Ще припомним, че тя вече е налична при актуалните флагман смартфони от серията Samsung Galaxy S20 и със сигурност ще я видим при още много смартфони през тази година. Но как ли стоят нещата при другите високо технологични устройства.
Според теч на информация, компанията AMD планира да поддържа този вид памет през 2022 година, заедно с най-новите си централни процесори и APU. Първият от продуктите на AMD по всяка вероятност ще бъде базиран на Zen 4, а следващите няколко на Zen 3.
От това, което знаем до момента благодарение на различни източници е, че Zen 4 EPYC Genoa процесорите на AMD със сигурност ще бъдат изградени по 5nm производствен процес. Нещо, което все още е под въпрос за стандартните Zen 4.
Вероятно така и няма да видим PCIe 5.0, защото AMD ще въведе поддръжка на USB 4.0 и ще запази PCIe 4.0.

 

 

Характерното при DDR5 RAM паметта е, че тя не само ще бъде много мощна но и далеч по-енергоефективна от предшествениците си. Паметта е много по-надеждна и бърза. Според проучване на SK Hynix, DDR5 може да постигне честотна лента на канал от 67.2 GB/s, което е значително повече в сравнение DDR4, която маркира скорост от 25.6 GB/s. Типичната двуканална конфигурация ще предлага 134GB/s, Quad-Channel с 267 GB/s и Octa-Channel с цели 538 GB/s.
По всичко личи, че в съвсем близко бъдеще ще станем свидетели на сериозни хардуерни ъпгрейди в редица технологични сегменти. Всички ние ги очакваме с голям интерес и нетърпение.