Новият дрон DJI Mavic Air 2 има 48MP камера и издържа 34 минутен полет

Ако преди десет години, дроновете се смятаха за машини, които по-скоро свързваме с разработки на военните и на NASA, в наши дни тези летящи джаджи са на всякъде около нас. Те се използват както от телевизионери, така и от различни хора за които те са развлечение или комерсиален помощник при ежедневната им работа.
Марките на пазара са доста, като сред тях има и откровени провали, които както се появяват, така и изчесват. Има обаче и компании, които инвестират в продуктите си сериозен технически ресурс и това се вижда от продуктите им и от мнението на потребителите за тях.

 
Несъмнено един от най-големите, да не каже и най-големият от всички производители на дронове DJI. Всъщност няма човек, който да знае какво са дронове и да не е чувал за DJI и техния Osmo. 

 

 

Друг от топ моделите на компанията е създаден през 2018 година и носи името Mavic Air. С цена от около 1400 лева (към момента, преди беше по-скъп), той се превръща в едно от най-удачните предложения, при които имате дрон който може да снима качествено, има добра камера, широк диапазон на работа и увереност в летенето.
Всичките тези качества подсказват, че съвсем логично е време този дрон да се сдобие с наследник и ето, че разглеждайки сайта на DJI, откриваме с радост точно тази новина. Скоро ще видим в продажна DJI Mavic Air 2, който по данни на производителя няма да е частичен ъпгрейд на предшественика си, а изцяло нова концепция, която ще предложи по-различни потребителско изживяване на феновете на компанията.
Ще започнем от това, че Mavic Air 2 ще може да лети свободно цели 34 минути. Това вече е сериозно постижение, което на фана на смартфоните с голяма батерия, които издържат по половин месец с едно зареждане, може и да ви се струва малко, но за дрон – повярвайте ни, 34 минути е много сериозна цифра.
Увеличеният капацитет на батерията на DJI Mavic Air 2  е оказал влияние и на теглото му. Той тежи 570гр, което е със 100гр повече в сравнение със стандартният DJI Mavic Air 2.

 

 

Сериозен ъпгрейд забелязваме и при камерата на новия модел. Тя вече е с Quad Bayer сензор с размер 1/2″. При предишният модел, размерът на сензора е 1/2.3″ което неминуемо оказва влияние на качеството на картината. При него обаче има и още един важен и определящ фактор. 
При второто поколение на топ дрона, камерата е цели 48MP, доколкото при първото, тя беше едва 12MP (което на фона на останалите масови дронове, също е доста висока резолюция).
При видеото максималното качество е 4K с 60fps, като е наличен висок динамичен режим на снимки и 8K Hyperlapse режим.
При новия Mavic Air, DJI залагат и на софтуерните функционалности, като основна от тях е са Smart режимите, които наподобяват тези на камерите при хубавите смартфони. Например разпознаването на сцени, в които камерата разпознава какво точно снимате и на база на това прави автоматично най-точните си настройки. 

 

Стабилизацията на изображението е 3-осева и камерата има на разположение функция FocusTrack на Mavic Air 2. с режими Spotlight 2.0, ActiveTrack 3.0 и Point of Interest 3.0. 
Според слуховете DJI Mavic Air 2 ще струва около 799 долара, а старта на продажбите на дрона е планиран за средата на месец Май.