Wi-FI 6E може да сложи край на проблемите със слабия интернет сигнал

Безжичните рутери са задължителен елемент от домовете ни и скоро ще станат обект на сериозна софтуерна актуализация. Това ще е възможно благодарение на последното решение на Федералната комисия по съобщенията (FCC) в САЩ.

След проведено анонимно гласуване членовете на FCC се съгласиха да предоставят 1200MHz от спектъра в 6GHz честотите (5.925-7.125GHz) ще бъде наличен за нелицензирана употреба.

Казано по друг начин този допълнителен спектър ще бъде предоставен за използване от Wi-Fi 6Е.

По този начин ще се гарантира безпроблемна безжична връзка дори при голям брой свързани устройства.

Най-осезаемото предимство за устройствата, които поддържат безжичната технология е, че ще могат да изпращат данни с 2.5 пъти по-висока скорост, спрямо настоящия Wi-Fi стандарт.

Преминаването към 6GHz спектъра допълнително ще осигурява достатъчно добър обхват за всички устройства, които оперират в тази честота. В момента 6GHz се използва от „Мicrowave“ услуги, които се използват за поддръжка на комунални услуги, обществена безопасност и др.

Сегашното решение на FCC ще позволи на нелицензирани устройства да споделят спектъра с тях.

 

 

Така на практика се премахват всички административни пречки 6GHz спектъра да бъде оптимизиран за преносими джаджи и устройства с AR/VR. Представете си например аксесоар с добавена реалност, който безжично се свързва със смартфона, за да използва неговия хардуер.

Приложенията на допълнителните 1200MHz от честотния спектър са разнообразни и ще обхванат всички мобилни устройства, които използваме в ежедневието си.

В момента безжичните рутери работят в 2.4GHz или 5.4GHz честотите. Очакванията са първите устройства в този сегмент, които се възползват от допълнителния спектър да са достъпни през четвъртото тримесечие на годината.

За да се възползвате максимално от 6GHz честотата е необходимо да имате рутер, който поддържа Wi-Fi 6E, но също така лаптопи и смартфони разработeни да оперират в Wi-FI 6E мрежите. Експертите са уверени, че 6GHz има достатъчно капацитет, за да позволи свързването на милиони смарт устройства към досегашните услуги, използващи спектъра.

Увеличаването на капацитета на Wi-Fi мрежата по този начин ще е особено подходящо за провеждане на видео разговори, за стриймване на съдържание от Netflix, продължителен гейминг и др. Необходимо е време преди да започнем да виждаме Wi-Fi 6E сертифицирани устройства, като сега отпадна последната пречка пред масовото им навлизане на пазара.

 

Oще от Digital: Мрежите, които използват 6GHz Wi-Fi ще се превърнат в бизнес за $183 млрд. до 2025г.

Tags6EWiFi