Какво е NVIDIA RTX Voice и как работи

Едва ли има някой човек, който да се интересува от технологии и да не е чувал за компанията NVIDIA . Повечето от нас свързват това име с геймърски видео карти като например GeForce RTX 2060 и RTX 2070, които бяха представени неотдавна.
Последната новина от NVIDIA обаче се казва RTX Voice и е доста далече от гейминга. Най-общо казано, тя ще използва AI изкуствен интелект във видео картите RTX, за да блокирате всеки фонов шум, независимо дали той идва от високоговорителите ви или излиза през микрофона ви.

 

Разработката идва точно на време и не е случайна. NVIDIA я пускат в помощ на всичките милиони хора по света, които живеят в социална изолация заради пандемията от COVID-19. 
Така често в един не голям апартамент живеят по няколко човека, които си пречат един на друг. Докато един се забавлява, друг работи, трети готви, а четвърти провежда видео разговори. Все действия, които генерират неприятен фонов шум. 
Ако имате компютър с видео карта Nvidia RTX, можете да опитате новата функция. За целта влезте в сайта на компанията и следвайте подробните инструкции, които са дали. Цялата работа ще ви отнеме не повече от пет до шест минути. Последствие можете да разгледате всички настройки и възможности, които дава NVIDIA RTX Voice. 
Тук ще отметнем, че новата функция е все още в ранен етап на развитие и има възможност да не работи с някои приложения. Популярните Zoom, Google Hangouts и Discord работят отлично.

 

Ако провеждате видео разговор в Zoom и успоредно с това пишете нещо на клавиатурата пред себе си, фоновият шум от нея напълно ще изчезне. Същото се отнася и за боботещият глас на ваш роднина, който се е затворил в съседната стая, но все пак се чува. По информация на Techradar, звуковият филтър може дори да неутрализира лая на кучето ви, което се намира в апартамента.
Приложението на NVIDIA определено изглежда интересно и си заслужава да се тества. Единственото неудобство е, че не може да се използва от слаби компютри, а само от по-скъпи машини, които имат RTX видео карти. 
Производителят препоръчва да се използват Pascal архитектура или по-нови графични процесори. Дали и как технологията ще се развие за в бъдеще, предстои да разберем скоро.