Историята на часовниците

Хората ползват часовници от много години, но рядко се запитват каква е историята им.

Часовниците днес не са това, което бяха преди. Разгледайте например един смартфон. Това, което знаем е, че може да приема обаждания, да изпраща текстови съобщения, да проследява фитнес данни и да изпълнява множество други функции.

Разбира се, показва и часа.

Във време на високо напреднали технологии е интересно да погледнем назад в цялата история и да разберем откъде са дошли часовниците. Ето защо информацията на Watch Shopping е толкова любопитна.

Изобретението на часовника

Въпреки, че ранните цивилизации използвали примитивни устройства за определяне на времето, като слънчеви часовници, първият часовник е изобретен от англичаните през 1275 година.

В началото те били изключително прости джаджи, които можели само да звънят на всеки кръгъл час.

Били нужни стотици години да се създаде часовник, който изглеждаха приблизително като механичните, които имаме днес. Много по-късно инженерите започнали да експериментират и с други метали, освен традиционния материал – стоманата. Това включвало сребро, бронз и месинг.

 

История на джобния часовник

Когато в края на 16 век, Жан Калвин (френски теолог, представител на християнската Реформация, основател на калвинизма) забранява носенето на бижута в Швейцария, бижутери изобретяват джобния часовник. Те разбира се били красиви, но можели само да звънят на кръгъл час.

Тъй като полезността и популярността на джобните часовници станали очевидни, индустрията била допълнително финансирана и развита. Резултатът бил създаване на по-надеждни часовници, които вече имали и стрелка за минутите.

 

Широка популярност

През 19 век всяка индустрия преживява огромен подем. Настъпили много промени, но най-полезните били свързани с това, че превъзходни продукти се предлагали на по-ниски цени и масовото производство.

Един от секторите, обхванати от тази вълна на промяната бил този на джобните часовници, които най-накрая стигнали до масовия пазар. Преди това само богатите можели да си позволят толкова скъпи и луксозни вещи.

Историята на ръчните часовници

Въпреки, че ръчните часовници съществували от векове, дълго време те се използвали предимно от заможните жени.

Причината била, че в началото всички часовници били твърде скъпи за обикновените хора. След като цените им паднали, все още твърде малко хора ги носели, защото се смятало че са женски аксесоар.

За първи път мъже започнали да носят часовници по време на военни мисии.

Това започва през 1880 година, когато Констант Жирар решава да оборудва германските си военноморски офицери с ръчни часовници. В следващите години тази тенденция се налага все повече.

 

 

В последствие, маркетинговите отдели на фирмите започнали да използват снимки на войници, които носят ръчни часовници като реклама, за да ги продават на други мъже.

Освен това военните мъже, толкова били свикнали да носят ръчни часовници и виждали ползата от тях, че популярността на ръчните часовници завладяла света.

 

Технологичен напредък

След като часовниците се превръщат в масивна индустрия, много по-лесно се намират пари за изследователска и развойна дейност.

Резултатът бил появата на разнообразни нови функциите, които часовниците могат да изпълняват, което допълнително разширява пазара за тях.

Часовниците стават по-умни

През последните двадесет години компютрите стават все по-малки и по-малки. Първо, те се смалиха от размера на цели стаи до лични компютри.

След това разработихме лаптопи и смартфони. Сега, в модерната епоха, можем да поставим модерни компютри в малки кутийки, които носим около китките си. Резултатът е появата на умни часовници като Apple Watch.

 

 

Днес когато оглеждате магазините за нов часовник, ще забележите че повечето модели, на които попадате, са много по-различни от часовниците които са насоли преди 500 години да речем.

Причината е, че това, което виждате днес, е натрупването на стотици години напредък.

 

Вижте часовник, който показва времето с думи