Zoom ще добави нова защитна функция за борба с хакерите

В условията които създаде пандемията с COVID-19, виртуалният начин на комуникиране за забавление и работа стана изключително масов. По тази причина редица компании отбелязаха огромен ръст в потреблението на услугите си, но с това се засили и интереса на хакерите към тях. Защото все пак и последните са решили да се забавляват по свой си начин, докато са затворени вкъщи. 

Една от платформите за онлайн комуникация, която търпи най-сериозни хакерски удари в последно време е Zoom.

В последните седмици при Zoom бяха регистрирани хиляди случаи на злонамерени действия от трети лица. 

Дори тийнейджърите и интернет троловете се справят успешно със задачата да отвличат Zoom срещи, за да тормозят нищо неподозиращи потребители, които участват в тях. От различни публикации в Интернет става ясно, че в тормоза дори понякога са включени расистки атаки и детски порно. 

В отговор на многобройните оплаквания на потребители в Twitter акаунта на Zoom, Одид Гал (Oded Gal), който е главен продуктов директор на компанията съобщи, че от 26 Април в Zoom ще бъде добавена нова функционалност, която да противодейства адекватно на хакерските атаки. Това ще бъде специален бутон за сигнали и отчети за случващото се в онлайн срещите в реално време.  

 

 

За сега преди официално да се появи новата функция, от Zoom не съобщават как ще използват събраната информацията. Предполага се обаче, че така много бързо ще могат да локализират IP адресите на похитителите, след което да ги добавят черен списък с блокирани, които няма да имат достъп до услугата за напред. 

Има също така шанс тази информация да се споделя и с органите на реда, които в последно време се отнасят към такива злонамерени онлайн атаки, като към истински престъпления. 

В този контекст, специалисти по кибер сигурност препоръчват при наличие на атака в Zoom да правите скрийншоти на публикуваното от зложелателя. Това ще помогне значително при по-нататъшните действия ма органите на реда срещу него.

 

 

Пред Mashable, представители на компанията съобщават, че тази нова функция на Zoom ще генерира подробен отчет, който ще се изпраща директно на екипите, занимаващи се с техническата поддръжка на услугата. 

Така те имат за цел да увеличат както безопасността, така и самото доверието на потребителите към нея. Защото напоследък предвид всичките пропуски в сигурността на Zoom доверието към тях започна малко да поизчезва. 

Новата услуга ще има за цел в реално време да оцени всяка злоупотреба с платформата и адекватно да реагира, за да блокира потребителя който прави нещо нередно,  ако е необходимо.

Новата функция на Zoom ще дойде със следващият ъпдейт към версия 4.6.12. Тя ще се извиква от иконата „Защита“, която се намира в долната част на екраните ви. Там ще има бутон „Отчет“, който ще можете да използвате директно.

 

TagsZoom