Мобилният конгрес (MWC) ще продължи да се провежда в Барселона до 2024г.

Tехнологичните компании се оказаха принудени да отложат редица премиери на нови продукти заради пандемията от коронавирус обхванала целия свят.

Едно от първите водещи събития, което бе отменено заради необичайната ситуация бе MWC (2020), което по график бе планирано за 24-27 февруари. Съображения за сигурност, обаче не позволиха да се докоснем до най-новите технологични иновации особено при смартфоните.

Организаторите на мобилния конгрес от GSMA първоначално споделиха, че участниците на МWC няма да бъдат компенсирани финансово, тъй като COVID-19 е превърнал провеждането на събитието в „невъзможна задача“.

След това GSMA промениха официалното си становище и увериха, че подготвят програма, с която ще върнат част от вложените средства на своите партньори заради отмяната на MWC 2020.

Предложеният пакет включва частични компенсации или предоставяне на кредити срещу бъдещи събития.

Така например участници на мобилния конгрес, които са изразходвали $5000 ще получат половината от платените такси до $150 хил. или кредит в размер на 125% от вложената сума за следващите три години.

GSMA продължават да работят с мрежата си от партньори от цял свят, за да успеят да възстановят частично инвестициите и да задържат доверието им към мобилния конгрес.

 

 

Ситуацията е доста по-комплицирана за компании, които вече са инвестирали за транспорт и настаняване на своите представители на MWC 2020.

Сериозни бюджети са инвестирани oще в създаването на прототипи, маркетингови материали и организация на интерактивни демонстрации за събитието.

Негативните последици от отмяната на MWC (2020) засягат не само малкия и среден бизнес, но лишават местната икономика от сериозни приходи свързани с предполагаемия брой участници, гости и други посетители на MWC 2020. Изпълнителният директор на GSMA, Джон Хофман сподели, че дори и в тези трудни времена гледат напред към бъдещето.

Шефът на организацията се похвали, че мобилния конгрес ще продължи да се провежда в Барселона до 2024г.

Това е възможно с подписване на ново споразумение, което удължава с една година настоящият договор.

Всъщност Барселона е домакин на мобилния конгрес още от 2006г., като настоящата Fira De Barcelona Gran VIa локация е домакин на MWC от седем години. По този начин ще се позволи на града да възстанови икономиката си и да се стимулира развитието на местната екосистема и туризъм.