Какви подобрения да очакваме в DDR5 RAM паметта

Oрганизацията JEDEC продължава да работи усилено, за да изработи финалните параметри на DDR5 стандарта за оперативна памет. Това е иновация, която се очаква с нетърпение от потребителите и производителите.

Причината е, че настоящата версия на „Dynamic Date Rate“ бе представена официално преди шест години. Характеристиките на RAM модулите базирани на DDR4 дизайна включват стандартна работна честота от 1600MHz, която може да се увеличи до 3200MHz.

Повечето хардуерни продукти, които използват технологията оперират на честота от 2000MHz, като тези стойности бяха напълно достатъчни за нуждите на производителите през 2014г.

В момента ситуацията в индустрията е доста по-различна, като AMD вече предлагат на пазара процесори с 64 ядра оптимизирани за сървъри. 

От Intel вече предлагат на клиентите си архитектура с 28 ядра, като обещаха скоро да започнат да доставят и 48-ядрени процесори за сървъри. Други производители като Ampere вече разработиха 80-ядрен чип, докато Marvell дори са готови със собствен 96-ядрен процесор, който е кръстен ThunderX3, съобщава NetworkWorld.

Използването на 3200MHz DDR4 RAM за тези устройства вече не е подходящо решение заради все по-впечатляващите функционалности, които предлагат. Тези машини се нуждаят от DDR5 RAM памет модули.

 

 

Новото поколение RAM памет ще предложи стартова работна честота от 3200MHz, която може да се увеличи до 8400MHz, съобщава NetworkWorld.

Eдин от първите производители, който прояви интерес към технологията е SK Hynix. Плановете им предвиждат първите модули с DDR5 RAM да работят на поне 4800MHz. Всеки режим, който намалява тази тактова честота ще бъде използван за редуциране на консумацията на енергия.

Това означава, че DDR5 паметта ще има с 50% по-голяма честота лента от DDR4 при стартиране и ще редуцира минимално консумацията на енергия от 1.2 волта при DDR4 до 1.1 волта при DDR5.

Най-голямото предимство на DDR5  е високото ниво на интеграция, което предлага този стандарт. 

Все пак е необходимо време преди да започнем да виждаме повече продукти с технологията на пазара. Производството на DDR5 ще стартира през следващата година, като масовото навлизане не се очаква преди 2022г.

Всички водещи производители като SK Hynic, Micron и Samsung имат амбициозни планове за популяризирането на технологията. Още до края на годината вероятно ще разберем повече за подобренията в DDR5 RAM.