Нова функция в Google News ще дава достоверни новини за COVID-19

Днес  заради пандемията с COVID-19, голяма част от населението на Земята стои в изолация вкъщи. Част от него работи в домашни условия на принципа „хоум офис“, а друга се отдава на почивка. При вторият тип хора има два подтипа. За едните е достатъчно да имат достатъчно телевизионни канали и платформи за онлайн стрийминг на видео съдържание, посредством които да разтоварват психиката си с филми и сериали.

Други обаче имат нужда от постоянен приток на информация за случващото се по света извън дома им. Те гледат новинарските канали, но успоредно с това, за тях основен източник на информация е и Интернет.

Точно за този тип потребители, технологичният гигант Google пусна специален Google News информационен бюлетин, който прави извадка с най-актуалните новини в момента. Чрез него не само получавате селектирана максимално качествена информация, но и се лишавате от неудобството да четете фалшиви новини. В платформата на Google ще се качват само новини от проверени източници, които са с достатъчно висок рейтинг в глобалната мрежа. 

 

Освен световните новини от които се интересуват всички потребители, Google News ще предлага и локални, които са локални за определен регион или държава. Към момента услугата стартира с географска локация към двадесет държави, като броят ще продължава да расте постоянно. 

 

Друга полезна информация, която ще дава новата функция на  Google News е как да се справяме адекватно с проблема COVID-19. Платформата ще дава всякаква актуална информация свързана с профилактика, симптоматика и лечение на коронавирус. Като информацията ще бъде със стриктно селектиран произход, единствено  от авторитетни източници от ранга на СЗО (Световната Здравна Организация). 

 

 

Част от новата функционалност е Google Assistant. След като кажете “Hey Google, what’s the latest on coronavirus?” („Здравей, Google, какво е най-новото за коронавирус?“) – виртуалният помощник ще ви казва на глас на един от десет възможни езика, цялата нова информация, свързана с COVID-19.

 

Следващата важна стъпка, която Google планират да направят е да предложат на потребителите си възможността да могат да се възползват и от специален раздел „Проверка на факти“. В него те ще могат директно да поставят линкове към публикации за достоверността на които имат съмнения. След проверка, Google ще дават отговор, дали можем да вярваме на написаното в тях.