Xiaomi ще изпитат трудности за да повторят успеха си в пазара на смартфони през 2020г.

Xiaomi отчетоха рекордни продажби на смартфони през последните тримесечия и бяха една от най-успешните компании за 2019г. Китайският производител също така обмисля навлизането в нови пазарни сегментите, за да разшири допълнително влиянието си в индустрията. Плановете им вероятно ще претърпят промени, тъй като събитията от първото тримесечие очертават доста затруднения за Xiaomi в световен мащаб. Според пазарните анализатори компанията едва ли ще бъде в състояние да поддържа същото ниво на продажби в месеците до края на 2020г.

 

Световната пандемия от коронавирус допълнително ще задълбочи ситуацията, което може да се каже и за внушителната конкуренция в пазара на смартфони. Тези два фактора сериозно ще объркат стратегията на китайския бранд. Тук е момента да отбележим, че през миналата година приходите на Xiaomi достигнаха до $28.2 млрд., като оперативната печалба се увеличи с над 35% за същия период. Успешното представяне се дължи не само на популярността на Xiaomi на европейския пазар, но също от продажбите на телевизори и други IoT джаджи, съобщава Digitimes.

 

 

През миналата година Xiaomi успяха да реализират продажбите на над 100 млн. смартфона, както и на повече от 230 млн. свързани към интернет устройствата. Въпреки това чистата печалба за компанията е приблизително 1/6 от същите показатели на Huawei. Тази специфика в представянето на Xiaomi кара анализаторите да смятат, че компанията много трудно ще задържи позициите си и респективно повтори успеха през 2020г. Ако добавим към това и забавените доставки покрай епидемията от коронавирус по цял свят ситуацията около компанията става още по-комплицирана.

 

Компанията вече представи новите си флагмани Xiaomi MI 10 и Xiaomi Mi 10 Pro, които ще са изправени пред доста сериозна конкуренция на водещите производители в премиум сегмента. Вече се работи над още няколко устройства с поддръжка на 5G технологията, които ще видим през следващите месеци. Тези модели вероятно ще използват Qualcomm Snapdragon 765 процесори, което ще допринесе за редуцирането на цената им. Разпространението на COVID-19 ще засегне силно позициите на Xiaomi на европейския пазар, което също се очертава като голям проблем за компанията.

 

Oще от Digital: Xiaomi ще замени MIUI 11 с MIUI 12 в устройствата с Android 11

TagsXiaomi