Intel ще продължат да губят позиции спрямо AMD и през 2020г.

var md = new MobileDetect(window.navigator.userAgent); if(md.mobile()) { document.write (''); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); } else { document.write (''); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); }
" data-essbisHoverContainer="">

Intel изпратиха една от най-трудните години в световния пазар на компютри през дългогодишната си история през 2019г. Производствените проблеми с преминаването към 10-нанометрова технология се отразиха сериозно на плановете им. В същото време AMD агресивно увеличиха пазарния си дял за сметка на своя конкурент и се утвърдиха като предпочитан бранд за много потребители. Премиерата на AMD Ryzen 4000 е сериозна предпоставка компанията да продължи да има ключово предимство пред Intel и през 2020г.

 

Разпространението на COVID-19, недостигa на хардуер и затворените производствени съоръжения в Китай със сигурност няма да помогнат на Intel. Някои анализатори прогнозират трудните времена за технологичния гигант да продължат с пълна сила през първата половина на годината. Данните разкриват, че първото тримесечие е традиционно добро за компанията, тъй като производителите се запасяват с хардуер и това влияе на продажбите. Intel са изправени пред различна ституация в периода между април и юни, съобщава TechRadar.

 

 

Анализатори от Northland Securities смятат, че приходите на Intel за второто тримесечие ще се свият до $16.8 млрд. Ситуацията с коронавируса едва ли ще се стабилизира в следващите седмици, което е гаранция, че слабото търсене ще продължи и през втората половина на 2020г. Според компанията е възможно Intel да се озоват ситуация, в която разполагат с твърде голямо количество процесори, което не могат да продадат на пазара. Това би се превърнало в сериозна финансова загуба за компанията.

 

В същото време AMD ще продължат агресивно да актуализират портфолиото си с процесори, които са едновременно по-бързи и по-евтини от тези на Intel. Компанията става все по-влиятелен фактор сред десктопите и премиум лаптопите и се очаква да продължи да печели пазарен дял за сметка на своя конкурент. Възможностите за промяна пред Intel не изглеждат оптимистични, което означава, че 2020г. може да се превърне в още -по-успешна година от предходната за AМD в индустрията.

 

Oще от Digital: Intel призна, че ще са необходими две години, за да настигне конкурентите си в пазара на процесори