Intel твърди, че може да подобри представянето на видео картите NVIDIA и AMD при гейминг

Intel се включиха активно по време на онлайн дискусиите свързани с Games Developers Conference (GDC) събитието, което бе отменено заради коронавируса. Компанията отговори на редица актуални въпроси и разкри интересни детайли за бъдещите си планове в сферата на хардуера. Един от водещите разработчици на Intel с името Aлън Хукс обясни как процесорите на Intel могат да работят с видео картитe на NVIDIA и AMD за постигане на по-високи честоти на кадрите при гейминг. Това е възможно с използването на настоящите функции на DirectX 12.

 

Припомняме ви, че Microsoft DirectX 12 API предлага възможност игрите да използват няколко графични процесора създадени от различни компании. Разбира се необходимо е и самото заглавие да поддържа тази функция. Intel експериментират с идеята да оптимизират съвместната работа на своите процесори и дискретни видео карти, за да подобрят общата производителност. Тази характеристика, обаче може да се използва и от хардуера на NVIDIA и AMD, което със сигурност ще се хареса на доста потребители и фенове на игрите, съобщава TechRadar.

 

 

Aлън Хукс разкри в детайли как дискретните видео карти могат да използват графичните чипове в самите процесори (които в противен случай не биха работили при наличието на дискретно GPU). Тези методи на практика ще позволят процесор на Intel да работи с всяка видео карта, дори и от портфолиото на AMD. Ако подобна идея се превърне в реалност е възможно потребителите да купят устройство с Core i7 процесор от последна генерация, допълнен от AMD Radeon или NVIDIA GeForce графика. Това ще им предостави изцяло различни възможности за гейминг.

 

Все още не знаем точно какви подобрения да очакваме, но тази концепция със сигурност ще улесни разработчиците. Все пак данните разкриват, че новата серия Intel Xe DG1 видео карти на компанията ще се възползват от функциите, които предлага DirectX 12. Реализацията на идеята ще подобри синхронизацията и има потенциал да доведе до навлизането на по-тънки и по-леки компютри за гейминг. Ако проекта привлече вниманието на AMD и NVIDIA със сигурност ще допринесе значително и за редуцирането на консумацията на енергия.