Huawei EMUI 10 вече се използва от над 100 млн. потребители

Android e най-популярната операционна система за смартфони предимно заради свободата, която предоставя на потребителите. За разлика от iOS предлага разнообразие от функции за персонализация, лаунчери, достъп до Google Play, алтернативни магазини за приложения, APK файлове и др. Производителите на Android променят визията на своите устройства с допълнителни интерфейси като Samsung One UI, Xiaomi MIUI и OnePlus Oxygen OS. Това е друга значима разлика между платформата и iOS.

Huawei не са изключение и персонализират „чистия“ Android със собствената разработка EMUI, чиято последна версия е EMUI 10.

 

Първият смартфон с новата версия на интерфейс бе Huawei Mate 30, който видяхме в края на миналата година. Благодарение на усилената работа на Huawei в момента има 33 различни модела, които са получили ъпдейт към EMUI 10. На практика това означава, че цялото портфолио от устройства в средния и ниския ценови клас предлага най-новите софтуерни иновации на компанията. В началото на годината разбрахме, че EMUI 10 вече се използва от 50 млн. потребители на Huawei. Сред някои от уникалните функции на интерфейса са GPU Turbo, EROFS файловата система, Ark компилатора и подобрения AI асистент.

 

 

Китайският производител продължава агресивно да разпространява ъпдейтите към EMUI 10 и сега потвърди, че над 100 млн. потребители вече използват последната версия. Tака само за няколко месеца Huawei са удвоили броя на хората, които използват EMUI 10 в световен мащаб. Атрактивните функции, които ни очакват в интерфейса са поддръжката за OLED дисплеи и подобрената синхронизация между смартфоните и лаптопите MateBook. Постижението на Huawei е доста впечатляващо в контекста на търговските санкции, отнетия Android и световната епидемия от Covid-19.

 

Компанията вече разработи алтернатива на Google Play с името Huawei AppGallery и продължава да търси потенциални начини как да компенсира липсата на Google приложения в новите си смартфони, отбелязва GizmoChina. Huawei също така вече са започнали преговори с водещите разработчици за оптимизация на заглавията им в AppGallery. Именно заради това ЕМUI интерфейси продължава да има ключово значениe в глобалната стратегия за експанзия на Huawei. Само след броени дни е премиерата на Huawei P40 – тазгодишната серия флагмани ще бъде представена на 26 март.