Работата от вкъщи ще предизвика ръст в търсенето на процесори, лаптопи и мрежово оборудване заради COVID-19

Призивите за социална дистанция и поставянето на десетки хиляди хора под домашна карантина предизвика внушителни промени в ежедневието ни. Докато се опитваме да свикнем с всички лимитации провокирани от коронавируса прекарваме все повече време пред любимите си електронни устройства. Държавни агенции, правителства и представители на бизнеса вече посъветваха своите служители, клиенти и граждани да ограничат контактите и да стоят в домовете си. Този факт ще допринесе положително за увеличаването на търсенето на някои стоки, сред които чипове, лаптопи и мрежово оборудване.

 

В голяма степен този процес е подпомогнат от желанието на потребителите да изградят в домовете си максимално добри виртуални офиси. Така например Samsung, които са най-големият производител на памет модули в индустрията отчетоха с 20% увеличение в износа на полупроводници. Колкото повече хора остават в домовете си, толкова повече нараства търсенето към интернет услуги, което означава, че центровете за данни трябва да отговорят на високия трафик. Най-силно проявление тези процеси имат в развитите държави като САЩ, Япония и Южна Корея, където облачния компютинг стимулира високо търсене.

 

 

Във всички тези страни се забелязва сериозно увеличение в търсенето на сървърни процесори. Компании като Dynabook и NEC също са изправени пред нарастващо търсене на продуктите им, които предлагат на пазара. Китайските технологични гиганти като Alibaba, Tencent и Baidu послушаха призивите на своето правителство и отворите своите платформи за милионите местни граждани. Това означава много по-сериозен трафик и респективно нуждата от оптимизации на наличната мрежова структура, за да предложат най-доброто на потребителите, съобщава Reuters.

 

Анализаторите прогнозират увеличение на цените на DRAМ памет с 6% през февруари, като ръста ще достигне двуцифрени измерения през второто тримесечие. Процесорите за сървъри ще поскъпнат с над 20%. Притесненията свързани с недостига на компоненти и нарушените доставки също ще допринесат за по-високата цена. В момента почти 70% от производителите изразиха подозрения за проблеми от подобно естество. Анализаторите очакват половината от тях да бъдат разрешение до юли, а другите едва ли ще бъдат възстановени преди октомври.

 

Oще от Digital: Как да работим ползотворно от вкъщи по време на епидемията от COVID-19