Samsung изпревариха Apple и вече е третият най-голям производител на процесори за смартфони в света

Samsung са световен лидер в пазара на смартфони и са компания, която произвежда голяма част от хардуера за своите устройства. Корейският бранд разработва собствени дисплеи, процесори, NAND памет модули, камера сензори и др., с което намалява зависимостта си от други производители. Няма как да не отбележим, че подобна стратегия позволява на Samsung да генерират повече приходи от продажбата на смартфони.

Именно заради това традиционно флагманите им са налични на пазара във версии с последните Qualcomm Snapdragon процесори, както и със собствените Exynos чипове.

 

Последният доклад на анализатори от Strategy Analytics разкриват, че Samsung вече притежават 14.1% дял от глобалния пазар на процесори за смартфони. Това означава, че корейският производител е успял да изпревари в този сегмент най-големия си конкурент Apple, които отчитат 13.1%. Данните в изследването обхващат календарната 2019г. и потвърждават, че доминацията на Qualcomm и MediaTek в мобилната индустрия продължава с пълна сила. Компаниите са стартирали новата година, притежавайки съответно 33.4% и 24.6% дял в глобалния пазар на процесори за смартфони.

 

 

Трябва да отбележим, че списъка с първите пет се допълва от Huawei, които разработват мобилните чипове от серията Kirin. Всъщност Samsung и Huawei са единствените производители, които отчитат ръст в сегмента на процесори за смартфони през 2019г. Останалите три водещи бранда е трябвало да се примирят с по-малък пазарен дял, в сравнение с резултатите година по-рано, съобщава SamMobile.  Конкуренцията между големите производители се очаква да продължи да бъде доста сериозна и през следващите няколко тримесечия.

 

Samsung разработват процесорите с бранда Exynos благодарение на дъщерното си дружество System LSI. Тази дивизия е натоварена със създаването на хардуер, който освен в смартфоните Galaxy намира място в и устройствата на Meizu, Vivo и други производители. Повечето смартфони от средния ценови клас, които са ключови за стратегията на Samsung използват Exynos 9611 и Exynos 980 процесори. Разпространението на коронавируса не се очаква да промени съществено баланса на силите при мобилните процесори през 2020г.