ЕС призова YouTube и Netflix да намалят качеството на видеото, за да облекчи доставчиците на интернет

EС направиха официална препоръка на най-големите платформи за стрийминг, сред които Netflix и YouTube. Факт е, че през последните седмици се увеличи значително трафика на подобни услуги. Това се дължи основно на концепцията, че много хора си стоят вкъщи и използват подобен начин да се забавляват и преборят скуката. Именно заради това ЕС са решили да се намесят и да предотвратят мащабни проблеми с интернет връзката на континента.

Предложението им е Netflix, YouTube и другите услуги за стрийминг да намалят качеството на съдържанието.

 

По този начин ще се облекчи значително настоящата инфраструктура и ще се избегнат възможностите за претоварване на мрежите в държавите-членки на ЕС. Според експертите това е един от най-удобните начин да се отговори подобаващо на необичайно високият трафик, който генерират милионите граждани, които са принудени да стоят в домовете си. ЕС смятат, че най-добрия вариант е платформите за стрийминг да предлагат само опция за стандартно качество, съобщава МаcRumors. Потребителите също така трябва да внимават за мобилните данни, които изразходват.

 

Eвропейският комисар, който отговаря за дигиталната политика, Тиери Бретон заяви, че стрийминг платформите и телекомуникационните компании имат споделена отговорност, за да гарантират безпроблемното функциониране на интернет. Необходимо е тясно сътрудничество между телекомите и големите онлайн платформи, за да се гарантира безпроблемната връзка на всички европейски граждани. Само преди дни САЩ предприеха подобни стъпки, като накараха големите мобилни оператори да осигурят допълнителни честота, за да отговорят на високото потребление.