Kакво знаем за първата ваксина срещу COVID-19

Само преди часове ви информирахме, че започнаха първите тестове на ваксина срещу COVID-19. Уникалният експеримент се очаква да включва 45 доброволци като първите от тях вече се включиха в този проект. Тестовата ваксина срещу Covid-19 вече е инжектирана в телата на четири човека в Kaiser Permanente Washington Health Research Institute в САЩ. По този начин трябва да се провери реалното отражение на лекарството срещу коронавируса, като селекцията от пациенти е направена специално за нуждите на проекта.

 

 

Първоначалните резултати от тестовете са доста оптимистични, но предстои и ангажирането на доброволци от по-широк възрастов спектър. Съгласно очакванията на National Institutes Health (NIH) ще са нужни няколко месеца преди медикамента да окаже реален ефект върху заразата. Разработването на ваксина ще изисква минимум 18 месеца, Доброволците в изследването са подложени на различни количества от ваксината, за да се провери оптималната им реакция върху човешкото тяло, съобщава BusinessInssider.

 

 

Moderna Inc. е официалното име на компанията, която финансира проекта и твърди, че е създала ваксината за едва 42 дни. Идеята им е да създадат ефективно, но безопасно съчетание от химически съединения и протеини, които стимулират развитието на антитела в съответния организъм. Необходими са още тестове, за да се докажат оптималните възможности на този медикамент. Първите клинични експерименти срещу Covid-19 са добро начало за разработванетo на ефективна ваксина срещу епидемията от коронавируса.

 

 

Oще от Digital: Защо инстинктивно докосваме лицето си и как да спрем по време на епидемията от COVID19