Започнаха първите тестове на ваксина срещу COVID-19

Световната епидемия от коронавирус вече наложи безпрецедентни териториални, социални и иконoмически ограничения в стотици държави по цял свят. В момента епицентъра на заразата е в Европа, където въпреки усилията на властите броя на случаите продължава да се увеличава. Най-засегнатата е Италия, но ситуацията с Франция, Германия и Испания също не крие съществени надежди за оптимизъм. Всичко това кара учените да бъдат изключително активни в търсенето на ваксина срещу Covid-19.

 

Сега разбираме, че в следващите дни стартират реални тестове с лекарство срещу коронавируса, което е разработено от специалисти на Moderna Inc. Данните на Associated Press разкриват, че в експеримента ще се включат над 45 доброволци, които са се съгласили да изпробват тестовата ваксина върху себе си. Целта е да се провери ефекта върху Covid-19, както и потенциалните странични ефекти, които може да има върху човешкото тяло, съобщава BGR. Този проект се финансира директно от правителството на САЩ.

 

 

Все пак това е само първият етап, като във втората фаза се очаква да се включат много по-голям брой участници. Ако всичко върви по план се очаква САЩ да са една от най-активните държави в търсенето на лекарство срещу неприятния вирус. Учени от европейските държави, Китай и Япония също са изключително активни и работят над множество идеи, с които да ни предпазят от коронавируса. Можем само да се надяваме, че усилията им по-скоро ще се увенчаят с успех, за да спрат разпространението на коронавируса по цял свят.

 

Oще от Digital: Как технологиите ще помогнат на човечеството в битката с коронавируса