Какво е USB PD и как работи

Moже да зареждаме телефоните си по много начини, USB-PD е един от тях. Всъщност много скоро всички Android телефони ще използват тази технология за бързо зареждане.

 

Ако тази технология е нова за вас и искате да научите повече за нея, прочетете информацията на Make Use Of.

Какво е USB-PD?

USB частта от USB-PD означава „Universal Serial Bus“.

Тя трябва да ви е позната, защото определя същата технология, която ви позволява да включвате мишки, клавиатури и други периферни устройства в компютъра си. PD е новата част и означава “Power Delivery”.

 

 

Целта ѝ е да зарежда джаджите ни по-бързо от обикновения USB порт. Технологията използва USB-C формат, който много съвременни устройства използват. USB-PD зарядното устройство може да зарежда устройствата до 100 W. Разбира се, използването на най-високите режими на мощност е невъзможно при всички телефони, защото ще доведе до повече вреда, отколкото полза! Ето защо кабелът „слуша“ нуждите на устройството и настройва своя енергиен поток според тези нужди.

С универсалния USB-C стандарт, комбиниран с адаптивния USB-PD изход на захранване, получавате кабел, който може адекватно да зарежда широк набор от устройства.

Защо USB-PD е толкова важна технология?

Ако се интересувате от технологиите за бързо зареждане, навярно знаете, че има голяма конкуренция в тази област. USB-PD ще трябва да се съревновава с Quick Charge на Qualcomm, SuperCharge на Huawei, технологията Adaptive Fast Charging на Samsung и т.н.

 

Проблемът с тези технологии е, че те са собственост на конкретни компании, които ги използват за зареждане на собствените им сустройства и нищо друго. Например, зарядното устройство Quick Charge на Qualcomm, ще ви свърши чудесна работа с телефон, предназначен да го използва, но няма да работи добре с устройство на Samsung, което използва Аdaptive Fast Charging.

 

Това е значителен проблем. С напредването на технологиите хората все по-често изхвърлят старите зарядни устройства и кабели, които вече не работят, което увеличава количеството на генерираните технологични отпадъци.

 

USB-PD има за цел да спре това с въвеждането на нов универсален стандарт. Освен това USB-PD използва двупосочно зареждане. Ето защо USB-PD е толкова важен; той има потенциала да въведе ред в света на технологиите за бързо зареждане като даде едно, просто решение за потребители и производители.

Може ли да сме сигурни, че очакванията за USB-PD ще се сбъднат?

Всичко това звучи добре, но каква е гаранцията, че този универсален стандарт ще се наложи? От Google искат всички бъдещи Android телефони да поддържат USB-C PD стандарта. Така USB-PD няма да бъде просто луксозен метод за зареждане, а стандарт при Android устройствата.

Какво да направим, за да използваме USB-PD още сега?

Ако искате да използвате тази нова технология, се нуждаете от телефон и зарядно устройство, които поддържат USB-PD. Така че проверете ръководствата и спецификациите на устройствата си, за да разберете дали поддържат USB-PD. Струва си да направите някои проучвания за съвместимостта на вашето устройство, тъй като някои ще поддържат USB-PD, но може да не са съвместими с USB-C.

 

Що се отнася до вашите зарядни, може вече да притежавате USB-PD съвместимо зарядно устройство. Ако притежавате USB хъб и се чудите за какво са „PD“ портовете за зареждане, тогава вече знаете че те са уникални портове, които отговарят на спецификациите на USB-PD. Можете да използвате тези портове, за да зареждате вашите USB-PD устройства по-бързо.

 

Вижте как работи технологията за бързо зареждане

 

TagsPDUSB