Рилски спортист започна годината с измъчена победа във Варна

Отборът на Рилски спортист (Самоков) започна новата 2020-а година с победа, след като се наложи изключително трудно при визитата си на Черно море Тича с 96:93 (23:29; 20:17; 28:21; 25:26) в двубой от XIV кръг от редовния сезон на Националната Баскетболна Лига.

Хавиер Джонсън беше най-резултатен за победителите – 25 точки, Игор Кесар записа „дабъл-дабъл“ – 19 точки и 11 борби, Златин Георгиев и Тихомир Желев добавиха съответно по 15 и 14 точки, но истинският герой се казваше Йордан Бозов, който вкара 12 точки, включително и тройка в последната секунда, с която самоковци измъкнаха победата.

Джеймс Гавин наниза 29 точки за варненци, а Веселин Георгиев и Коча Йовович завършиха съответно с по 21 и 20 точки.

Първото полувреме на двубоя премина изключително равностойно, като домакините от Варна имаха известно предимство и това им помогна да се оттеглят на почивката с минимална преднина от три точки – 46:43.

Във третата четвърт баскетболистите на Рилски спортист стигнаха до пълен обрат и на свой ред поведоха с четири точки – 71:67, но най-интересното тепърва предстоеше.

Самоковци поддържаха крехката си преднина през по-голямата част от заключителните десет минути, но 120 секунди преди финалната сирена това се промени, Веселин Георгиев, Николай Георгиев и Куртев вкараха и дадоха преднина на Черно море Тича – 86:85.

Последва прекъсване за гостите от Самоков, а след подновяването на играта се разигра истинска драма. Бозов и Браун отново дадоха минимална преднина на Рилецо, но шест секунди преди края Гавин отбеляза три наказателни удара за „Моряците“ – 93:93.

Точно когато изглеждаше, че мачът ще отиде в продължение, под светлината на прожекторите попадна неостаряващият Йордан Бозов. Ветеранът се нагърби с тежката задача да завърши последното нападение на отбора си, като не сбърка и след точна стрелба от зоната за три точки, Рилски спортист се поздрави с победата – 96:93.

СТАТИСТИКА ОТ ЧЕРНО МОРЕ ТИЧА – РИЛСКИ СПОРТИСТ