Идеалният мъжки гардероб

Всички го знаем: опасно е да се отваря дамска чанта, както и жабката в колата на жена. Забравени дамски превръзки, банкови извлечения, монети, ножички за нокти, диск на Eagle Eye Cherry (беше забравил за него, нали?) – заедно с петгодишно червило, клечки за уши, анкерпласт, телефонни номера, надраскани на гърба на автобусни билети, дори корни с плодове, изядено до половината.

Знам го от личен опит – и ти го знаеш.

Неприятното е, че в гардеробите им цари същият безпорядък – сякаш са дошли от някаква друга епоха, претъпкани с рядко носени бални рокли, шалове (мно-о-ого шалове), джинси до коленете, подходящи за носене с ботуши и летни рокли, натрупани една върху друга във вяло очакване да бъдат дадени за благотворителност.

Да, и над двайсет чанти и чантички, плюс четирийсет чифта обувки. Сред познатите ми почти няма жена, която да не бърка гардероба си с онова килерче, в което само тъпчеш вещи, без да изваждаш нищо.

Грешим, че с готовност вървим по техния път. Защо? – Не знам.

Фактът, че в днешно време харчим за дрехи почти толкова пари, колкото и нашите половинки, не означава, че трябва да приемем и навиците им.

Има си правила, дявол да го вземе – не е зле да се придържаме към тях. От практична гледна точка първото най-лесно и ефикасно нещо, което можеш да направиш с гардероба си, е да го разделиш на две части – зимен и летен.

Неофициалните сака, палтата и вечерните костюми се избутват в единия край на гардероба (ще ги носиш по-рядко от останалите си дрехи), така че в средата да има достатьчно място за обикновени костюми и ризи с колосана яка.

Част от ризите трябва да са подходящи за вратовръзка, други е добре да бъдат с висока яка, за да могат да се носят и без вратовръзка. Колкото до костюмите, трябва да имаш следните разцветки: тънко райе, сив, син, черен и кариран.

В идеалния случай е добре костюмите да не се опират един в друг, за да не се търкат, както и да ги изкарваш от калъфите или найлона от химическото чистене от време на време, за да могат да подишат. Едва ли ще го правиш всяка сутрин, но се постарай поне да е през няколко месеца. На куката на някоя от закачалките е добре да сложиш пакетче срещу молци. Ще си спестиш неприятни изненади. Давай костюмите си за гладене и химическо чистене поне два пъти в годината, но ако се окапеш или повредиш плата, се погрижи за това веднага. Ако вместо това върнеш костюма на закачалката – жалко за инвестицията ти. Някои са на мнение, че костюмът не бива да се носи на химическо, защото химикалите развалят материята.

Трябва да се притесняваш единствено, ако костюмът ти е лепен, а не шит (което е по-евтино). Тогава наистина би се набръчкал от температурата.

Хубаво би било да помислиш за това, когато го купуваш.

Всяка година трябва да отделяш по една вечер на гардероба си, за да:

  1. Изхвърлиш всичко, което не си носил в продължение на цяла година.
  2. Изхвърлиш всичко, от което имаш по две.
  3. Изхвърлиш всичко, което си запазил поради сантиментални причини.
  4. Изхвърлиш всичко лекьосано или скъсано (освен износените си ризи).

В днешно време светът е пълен с така наречените съветници по въпросите относно стила и всеки от тях е експерт в някаква област на модерния консуматорски начин на живот – мода, храна, секс, интериорен дизайн или нещо друго.

Но стигне ли се до модата, изглежда липсва актуална информация; тези експерти или искат да те облекат като денди от по-миналия век, или като звезда от телевизионно риалити шоу. Да си добре облечен не означава да носиш фес, копринена пижама и брокатен халат.

Нито пък лъскав анцуг.

Очевидно има два типа правила: едните сякаш са писани през осемнайсети век, другите сякаш са надраскани набързо на гърба на визитката на някой дилър.

Добре облеченият мъж демонстрира добър вкус и здрав разум.

  • Аксесоари:

Почти във всяка японска къща до входната врата има петдесет-сантиметрова обувалка, тъй като традицията при тях не допуска в къщата да се влиза с обувки и те са принудени непрекъснато да се обуват и събуват. Много европейски хотели вече правят същото и те съветвам и ти да си набавиш (обувалка, не европейски хотел).

Можеш да носиш пръстен с личен печат на кутрето, освен ако не си женен.

Тогава трябва да е на ръката, свободна от сватбения ти пръстен. Трябва да е обърнат така, че емблемата да се вижда не от теб, а от другия човек.

  • Якета:

Когато си купуваш кожено яке, избери това, което ти прилепва най-плътно.

Така ще изглеждаш готин. Ако избереш по-широко, ще изглеждаш като (български звучи кофти) източноевропейски таксиджия (тоест, не готин).

  • Ботуши:

Носи ги само когато природните условия го изискват.

  • Палта:

Купи си балтон, кашмирено палто, шлифер и хъски (виж по-долу).

  • Ръкавели:

Никога не носи ръкавели, които не можеш да си сложиш бързо. Да кажем, че притежаваш прекрасен чифт златни ръкавели с монограм – два овални диска, свързани с верижка; да кажем, че ти отнема по трийсет секунди на ден да се бориш с тях; и ги носиш всеки ден на работа. Ако в продължение на 45 години работиш почти всеки ден, без да броим уикенди, празници и болнични, ще си прекарал 80 часа от живота си в слагане на ръкавели. 80 пропилени часа.

  • Задължителното сако:

Никога няма да сбъркаш, ако облечеш тъмносиньо едноредово сако, и то задължително трябва да присъства в гардероба ти. Можеш да го носиш като част от костюм, с риза и вратовръзка, с дънки и бяла фланелка, и дори, ако ти скимне (откачалко), с три-четвърти панталони и жилетка.

Може да влезеш в шикозен хотел и да изглеждаш като клошар – с мръсни бели джинси, измачкана синя риза и небръсната четина. Но метни едно тъмносиньо сако на гърба си и вече си Джордж Клууни. Веднъж видях как един мъж влиза в ресторанта на хотел Шератон в София. Беше с дантелена бяла риза и нещо подобно на долнище на пижама. Небръснат, с определено неугледни обувки, и говореше по телефона си по младежки непринудено (телевизионен продуцент, вероятно); но на гърба му имаше синьо сако – тоест, беше си съвсем на мястото.

Повярвай ми, синьото сако върши работа (затова и Клууни ходи с такова).

  • Ръкавици:

Свали ги, преди да се здрависаш с някого (дори да е много студено!). Ако пък е чак толкова студено, просто помахай.

  • Прическите:

Ако се колебаеш дали да не си направиш прическа, която си има име (канадска ливада, мохикан, алаброс и т.н.) – недей.

  • Кърпичките:

Днес, когато вече не се носят толкова вратовръзки, се погрижи по-добре за кърпичката в джоба на гърдите ти. Заедно с ризата, тя ще привлича погледа в горната половина на тялото ти.

  • Хъски:

Какво правиш, когато е прекалено топло за палто и прекалено студено за костюм? Когато не е точно зима, но и не може да се каже, че е лято?

Какво да облечеш, когато – както казва майка ми – „времето се чуди“?

Ставаш например, поглеждаш през прозореца и установяваш, че навън е сияен слънчев ден. Зарязваш топлата жилетка и полото и се спираш на риза и вратовръзка (преценяваш, че ще е твърде хладно, за да се разхождаш с отворена яка), лек костюм (подходящ за добре отоплени помещения) и непретенциозни обувки. Без палто. Пет часа по-късно, докато излизаш от офиса, за да отидеш на обяд, те посреща проливен дъжд с градушка и пристигаш в ресторанта вир вода, изнервен и с вид на пълен аматьор (не видя ли, че вали, глупако?).

Друг път насред сутрешния си тоалет забелязваш, че вали и се опаковаш в солиден костюм с плътна подплата, тежки, току-що лъснати обувки и дебел непромокаем шлифер. По-късно на същия ден, докато се прибираш към офиса след среща, все едно си влязъл в сауна: слънцето пече, парковете са пълни със секретарки с къси поли и таксиджиите удивено зяпат единствения човек на площада, въоръжен с шлифер и смутена усмивка. Звучи ли ти познато?

775f034413e6a0e0dca245205dfb3760

И на мен. Или поне навремето. Но има решение: купи си хъски. Честно.

Знам, че не гориш от желание да обикаляш града, като изглеждаш така, сякаш току-що си се върнал от конния клуб, но за да е пълен гардеробът ти, определено имаш нужда от хъски.

То е леко (вероятно най-лекото палто, което би могъл да си купиш), разумно дълго (точно под кръста, колкото да покрие сакото); изглежда нормално, което го прави идеално за носене в града; можеш дори да му вдигнеш яката и да се почувстваш, макар и за кратко, като Ерик Кантона; и е относително евтино.

Най-добрите хъски са на Barbour и се предлагат в основни цветове: черно, синьо, наситен бронз и класическо тъмнозелено.

Има и една уговорка.

Макар и късото ватирано яке да е символ на английската елегантност, особено в чужбина – разходи се в Милано или Токио и ще видиш колкото искаш такива – то категорично не става за носене вечер. Едва ли ще те сполети съдбата на Пепеляшка след полунощ, но ако отидеш на вечеря или излезеш да пийнеш в бара на някой хотел, облечен с хъски, ще изглеждаш като японски чиновник, който се е напил и е забравил да се прибере вкъщи.

  • Хибридни обувки:

Бизнес униформата на XXI век е съвсем различна.

Състои се от камуфлажни панталони (и подобни), скъпи японски фланелки с иронични лога и маратонки (или хибридни обувки). Много компании, заработили след интернет бума в края на 90-те, изобщо нямат дрес код – това противоречи на бизнес етиката им.

Попитан дали в компанията му има приет дрес-код, Лари Смит (един от шефовете на Google) отговаря така: „Ами все пак трябва да си облечен с нещо“.

Популяризирани от Prada в средата на 90-те, хибридните обувки представляват кръстоска между официални и всекидневни обувки (например между мокасини и обувки за боулинг), и вече са допустими дори при официални събития.

  • Джинси:

Винаги ще имаш нужда от джинси („дънки“), за предпочитане Levi’s 501.

Трябва да са тъмни, да ти седят като добре ушити панталони и да нямат дупки или висящи конци (това време свърши). Повечето мъже, които носят джинси, си мислят, че могат просто да скочат в тях, като се заблуждават, че именно безформеността им (на дънките, не на мъжете) ще скрие какви ли не грехове. Всъщност е точно обратното и наистина е важно да имаш джинси, които ти стоят перфектно. Не трябва да са прекалено широки, нито прекалено тесни, и трябва да са с точната дължина: нито твърде къси, нито твърде дълги, за да се налага да ги навиваш и да разкриваш десет сантиметров шев. Дънките трябва да се набират при обувките като класически панталон, като се повдигат с около 1 см.

Според проучване сред американските жени през 2005 най-секси дрехата, която би могъл да облече един мъж е… „изтъркани дънки и чисто бяла тениска“.

  • Тениски с дълъг ръкав:

Купи си няколко.

Лачени обувки:

Да, но само с вечерно облекло.

  • Шалове:

Днес могат да се носят дори, без да има нужда от тях – нека шалът ти да бъде кашмирен, сив и в комбинация със сив или син костюм. Можеш да отидеш с шал дори на работа, стига да е вързан както трябва.

  • Ризи:
  1. Нека да са с двите с покрити копчета удължават фигурата.
  2. Износените ризи (които са започнали да се протъркват около маншетите и яката) са единствените, които трябва да носиш през уикенда.
  3. Не слагай вратовръзка на риза с мека яка.
  4. Винаги си запасвай ризата, преди да си закопчаеш панталоните.
  • Обувки и чорапи:
  1. Вкъщи използвай дървени форми за обувки, а когато пътуваш – пластмасови.
  2. Чантите за обувки може да ти се виждат излишни, но са доста удобни, ако трябва да метнеш чифт обувки в сака, когато пътуваш за една вечер.
  3. Когато кръстосаш крак върху крак, между горния ръб на чорапите и края на панталоните ти не бива да се вижда ивицата снежнобяла плът.
  4. Ако обуеш хибридни обувки с костюм, няма да изглеждаш млад, а смешен.
  5. Освен ако не носиш ботуши, чорапите, които ти трябват са тънките.
  6. Постарай се цветът на чорапите ти да съвпада с цвета на костюма. Ако не, носи черни чорапи. Винаги.
  7. Не отивай с кафяви обувки на работа, осен ако не си с кафяв костюм.
  8. Никога не носи кафяви обувки с черен колан и обратното.

Вакса за обувки:

Купи си черна и я използвай и за кафявите си обувки.

Форми за обувки:

Достатъчен ти е само един чифт. Пъхни формите в обувките, които си носил последно, и когато е необходимо, ги използвай за следващите.

Костюми:

За работа ти трябва тъмно син костюм, бяла риза и няколко тъмни вратовръзки това все още е класическата бизнес униформа на корпоративния свят, символ на доживотна отдаденост към IBM, ФБР или финансовия сектор.

Sometimes-Always-Never-3
  • Винаги купувай едноредови костюми.
  • Колкото по-хубаво е сакото, толкова по-неофициално може да се носи.
  • Никога нe закопчавай долното копче на костюма (и избягвай да правиш това с горното, ако носиш костюм с три копчета) – виж снимката отгоре.
  • Едноредов костюм с едно копче и странични цепки никога не излиза от мода. Освен това е изключително добре балансиран, издължава тялото и придава елегантност на силуета. Костюм с две копчета също изглежда добре, въпреки че е по малко денди. Костюм с три копчета може да направи тялото леко квадратно.
  • Ако носиш костюм с десен, не слагай риза с десен.
  • Когато човек си сложи костюм, поведението му се променя“, казва Томи Хилфигьр. „Това е униформата на бизнесмена. Стилът, кройката, платът и стойката са символи на неговата индивидуалност и позиция в компанията.
  • Когато сядаш, седни на ръба на сакото. Придава добра линия.“ – Уилям Хърт в ролята на Том Гръник в „Телевизионни новини“ (1987)

menswear

Слънчеви очила:

Свали ги, ако говориш с човек, който не носи очила.

Пуловери:

Няма проблеми да носиш тънък кашмирен пуловер с V-яка под сакото, със или без вратовръзка.

Вратовръзки:

  • Как се купуват вратовръзки: когато видиш вратовръзка, която ти харесва, купи я веднага. Изчакаш ли, по-късно, няма да я намериш.
  • Не носи риза и вратовръзка в една гама – освен ако не искаш да изглеждаш като спортен журналист. Лично аз винаги избирам първо ризата, но има и мъже, които първо си харесват вратовръзка, след което избират някой от цветовете на вратовръзката, който да съвпада с ризата.
  • Не ги затъквай в панталона си.
  • Британското райе върви от горе ляво към долу дясно; американското (най-често) върви обратно – от горе дясно към долу ляво.
  • Вратовръзката не бива да е по-светла от ризата ти.
  • Ако тясната част се получи по-дълга от широката – опитай отново.
  • Никога не оставяй вързана вратовръзка в гардероба.
  • За да ги запазиш в добро състояние, или ги навий, или ги закачи.

Съвети:

Подбирай дрехите си внимателно, но, моля те, никога не говори за тях – фразата, “костюм по поръчка” моментално изсмуква всичкия кислород в помещението и присъстващите изпадат в несвяст.

  • Всеки се нуждае от красиви вещи, които в крайна сметка му писват.
  • Цветовете са надценявани. Придържай се към класическата палитра от мастиленосиньо, оловносиво, бяло, бледорозово, черно, шоколадовокафяво и жълтеникавокафяво. Гледай да избягваш жълто и зелено.
  • И никога не използвай думата “палитра”.

Тениски:

Не ги запасвай в панталоните, освен ако етикетът на съответното място не го изисква (например на игрището за голф).

Панталони:

  • Две басти от всяка страна са напълно достатъчни.
  • Панталоните винаги трябва да покриват обувките, освен ако не са впити.
  • Ако не си падаш по джинсите, носи панталони от памучен плат или кадифе.

Бельо:

  • Боксерки на Calvin Klein.
  • Ако си с бели панталони, бельото задължително също е бяло (ако запасваш ризата, тя също не бива да прозира през панталона)

Часовници:

Трябва ти хубав, голям спортен часовник (Tag Heuer), класически Rolex и може би една съвременна класика, да речем Roadster на Cartier. Не си купувай евтини часовници.

Може да се разхождаш по плажа само по къси панталони, но ако на ръката ти има масивен скъп часовник, значи си добре облечен.


Погледни на нещата от следната перспектива: според един от класическите принципи на драмата още от времето на Аристотел, ако вземеш всички образи от една пиеса и ги събереш в една личност, ще получиш личността на автора.