Нещо уникално е! Съдбата на императрица Сиси и живота и

Животът на известната баварска принцеса Елизабет, или както я наричат още от детството ѝ – Сиси, започва като приказка. Преминава през възходи и падения, през радости и скърби, за да завърши по възможно най-трагичния и неочаквано драматичен начин, пише woman.bg.

Прочута като любимка на народа на Австрия и най-мразената в императорския двор, съдбата на императрица Сиси се превръща в легенда и основа за сюжет на много книги и филми по света. В днешно време я сравняват по влияние с покойната принцеса на Уелс Даяна.

Но цената за това било личното ѝ щастие. Може би заради десетките емоционални проблеми, тя попаднала в капана на коварна болест, която днес познаваме добре – анорексията. Тя непрекъснато следяла теглото си и редовно се подлагала на тежки диети. Спортувала до изтощение, а целта била една – да не тежи повече от 50 кг. Въпреки че родила четири деца, до смъртта си тя имала талия 50 см. И нито сантиметър повече. Роми Шнайдер в ролята на императрица Сиси Дъщеря на херцог Максимилиан – представител на знатния баварски владетелски род, и херцогиня Людовика, тя била едно от 8-те им деца и втората поред дъщеря.

 

Появила се на бял свят през 1837 г., навръх Рождество, и с поникнало в устата зъбче. Било неделя – денят на късметлиите и всичко вещае щастлива съдба. В детството си Сиси не се отличавала с особена хубост, за разлика от своята по-голяма сестра – Хелена. Затова и не била сред фаворитките на леля си – ерцхерцогиня София, когато последната решила да търси съпруга на сина си – младия австрийски император Франц Йосиф. Хелена обаче била прелестна и сдържана девойка, която лесно спечелила сърцето ѝ. 22 години от смъртта на принцеса Даяна – владетелката на сърцата! 52-годишната Гала е влюбена като ученичка Вижте милото обещание, което Уилям дал на Даяна Людовика и София били сестри, но близкородствените бракове не били чужди за европейските владетели. Така един ден 23-годишният Франц Йосиф се озовал в малкото градче Ишл, за да се срещне с обещаната му годеница. Там обаче била и по-малката ѝ сестра – 16-годишната Сиси.

В нея именно Франц Йосиф се влюбил от пръв поглед, очарован от будния ѝ темперамент и веселия ѝ нрав. „Сиси или никоя друга“, заявявил императорът на властната си майка и ерцхерцогинята отстъпила. за пръв и последен път. На 24 април 1854 г. баварската принцеса – Елизабет, и Франц Йосиф си казали заветното „Да“ във Виена. Това бил и денят, в който Сиси била обявена за императрица на Австрия. Не минало дълго време и кралската двойка посрещнала на бял свят първите си рожби: София – на 5 март 1855 г., и Гизела – на 15 юли 1856 г.

Семейството на Франц Йосиф и Елизабет Баварска Елизабет обаче била лишена от възможността да отглежда сама дъщерите си. С това се заела майката на Франц Йосиф, с която през целия си живот Сиси била в постоянен конфликт.

Предстояло първото голямо нещастие, с което Елизабет щяла да се сблъска. По време на пътуване до Унгария двете ѝ деца се разболели сериозно. Гизела успяла да се възстанови, но 2-годишната София издъхнала в ръцете на майка си. Смъртта на дъщеря ѝ разстроила сериозно емоционалното състояние на императрицата, която обвинявала себе си за случилото се. На следващата година, 21 август 1858, се родил синът на Сиси – Рудолф.

Не след дълго избухнала войната с Франция от 1859 г., по време на която императорската двойка преживяла дълга раздяла със съпруга си. Въпреки постоянните любовни писма, които Франц изпращал на любимата си от фронта, безспирните спорове между Елизабет и свекърва ѝ ескалирали до такава степен, че това разстроило още повече психиката на Сиси. След като Франц се завърнал от фронта, и двамата осъзнали, че чувствата между тях отдавна са изстинали.

Разстоянието и отчуждението белязало с дълбокия си печат тяхната любов. За да избяга от емоционалните сривове, в които все по-често изпадала, Сиси се отдала на пътешествия из Европа и Средиземноморието. Навсякъде, където се появявала, нейният блясък и очарование се превръщали в еталон за стил и красота. Много от историците допълват, че тя съблазнявала мъжете и с дългата си, почти до земята, коса. За прическата и поддържането ѝ се грижела специално назначена жена – Фани Ангер, която получавала една от най-високите заплати в империята. Тя ѝ казала, че трябва да мие косата си три пъти в седмицата.

Банята отнемала цял един ден. Фризьорката забърквала на господарката си и специален шампоан от сурови яйца, коняк и други съставки.