20 години след гибелта на Даяна един пожарникар наруши мълчанието и разкри на света последните ѝ думи:

Още си спомняме жестоката катастрофа , в която загина любимата принцеса на народа – лейди Даяна . Едва 20 години след инцидента обаче станаха известни последните думи на Даяна.

Бивш пожарникар, който е сред първите, пристигнали на мястото на катастрофата, разказа пред вестник The Sun за последните ѝ думи и разкри неизвестни досега подробности.

„Притекохме се на помощ като при всеки друг пътен инцидент”, разказва Ксавие Гурмелон, който е с първия екип спасители, пристигнали в тунела „Понт де л’Алма”.

„Веднага се захванахме за работа, за да видим кой има нужда от помощ и кой е жив. А Даяна ми каза: Боже мой, какво стана?”, разказва вече бившият пожарникар.

катастрофата на Даяна

Според Гурмелон принцесата е била в съзнание и с отворени очи, когато я е извадил от смазаната кола.

„Тя леко се движеше и видях, че е жива. Видях, че има повърхностна рана на дясното рамо, но не се виждаше нищо друго сериозно. По нея нямаше кръв“, спомня си Гурмелон.   Когато спасителите я извадили от колата и я сложили на носилката, тя получила сърдечен арест.

„Направих ѝ сърдечен масаж и няколко секунди по-късно отново дишаше. Успокоих се. Мислех, че ще живее. Когато я качихме в линейката, знаех, че е жива и очаквах да оживее. По-късно разбрах, че е умряла в болницата. Много се разстроих”, разказва Гурмелон.

Пожарникарят вече е пенсионер, но още си спомня всичко от този паметен ден. Човекът заявява, че първоначално не е разбрал, че изважда от колата принцеса Даяна. Един от парамедиците му казал, след като я качили в линейката.

принцеса Даяна

„Бях шокиран. Знаех коя е, но не следях отблизо британското кралско семейство. Отидох до линейката и тогава я разпознах”, разказва мъжът.  

Въпреки че бил ранен, бодигардът Тревор Рийс-Джоунс също се опитвал да стигне до принцесата от предната седалка на колата, спомня си Гурмелон.  

„Питаше: „Къде е тя? Къде е тя?“ Екипът ми му каза да се успокои и да не говори. Казах му, че никой от хората ми не говори английски, а за него е по-добре да не се мърда. Казах му да не се притеснява, защото ще се погрижим за всички”, разказва още бившият пожарникар.

Той обясни, че не е говорил публично за тази трагична нощ, защото доскоро е бил все още на работа и не му е било позволено да говори за случаите, на които се отзовава.