ИСТОРИЧЕСКО! Копаеха за диаманти, но откриха статуетки на 200 века! Пренаписват историята, ето снимки!

По време на разкопки за диаманти в Сиера Леоне, Африка, местните се натъкнали на редица странни фигури, изобразяващи различни човешки раси, а някои от тях дори приличат на хибриди между хора и животни.

Въпросните фигури са изключително стари.

Археолозите са на мнение, че са на възраст между 17 000 и 19 000 години.

Някои особености на фигурите са изключително любопитни.

Учените смятат, че статуетките са направени чрез разтапяне и изливане в калъп, което предполага достигането до изключително високи температури. Друга интересна подробност е наличието на метални топчета с идеално кръгла форма. Тези два елемента подсказват, че фигурите са изработени посредством напреднала технология, която би трябвало да не е позната на хората от преди 17 000 години. Тези факти повдигат въпросите как и кога точно са били изработени фигурите Номоли, както и какво изобразяват?

Статуите са част от редица легенди в Сиера Леоне. Древните обитатели вярвали, че ангели са обитавали небесата. Един ден, като наказание, Бог превърнал ангелите в хора и ги изпратил на земята. Фигурите Номоли всъщност представляват тези ангели, като целта им е да напомнят как били прогонени от небесата.

Друга легенда гласи, че статуите са изображение на древни крале и вождове на Сиера Леоне, и че местните племена Темне имали обичаи и ритуали, в които се кланяли на фигурите като на крале. След време Темне били изтласкани от племената Менде и традициите и ритуалите, включващи фигурите Номоли били забравени.

Докато може би различните легенди подсказват за това как са били използвани фигурите, нито една не подсказва какъв е произходът им.

Има много разновидности на статуите Номоли. Някои са изработени от талк, други от гранит или слонова кост. Размерите им са малки – до 30 сантиметра височина. Цветовете варират – жълти, бели, зелени и кафяви. Повечето фигури изобразяват хора от различни раси. Но има статуи Номоли, които изобразяват хибриди между хора и животни.

Едни от най-интригуващите фигури са тези с човешко тяло и глава на гущер. Други хибриди са между човек и слон, леопард и маймуна. Повечето фигури са с неестествени пропорции, като главата обикновено е несъразмерно голяма. Една от статуите изобразява човек, който язди слон, като човекът е значително по-голям от слона, пише Аз знам. Дали това е представяне на древна легенда за гиганти в Сиера Леоне или просто е изображение без спазване на физическите пропорции? Една от най-плашещите фигури Номоли е тази на голям и заплашително изглеждащ възрастен човек с дете до него.

Изработването на статуите Номоли остава загадка. Начинът, по който са направени изисква много по-напреднала технология от тази, за която се предполага, че хората са притежавали преди 17 000 години. При рентгенови снимки на някои от статуите, във вътрешността им е открито метално топче с идеално кръгла форма. При някои от фигурите се вижда как е поставено топчето, но при други не. Как са успели древните хора да изработят предмет с толкова перфектна форма и как са го поставили във вътрешността на каменна фигура?

След проведени тестове, учените установяват, че металната сфера е сплав от хром и стомана. Това е странно, тъй като най-ранното познато добиване на стомана е от 2000 години преди Новата ера. Ако изчисленията са правилни, от къде древните са взели стомана почти 15 000 години преди това?

По всичко изглежда, че фигурите Номоли пораждат повече въпроси, отколкото дават отговори. Кой ги е създал, каква технология е използвал и каква роля са имали в бита на древните хора от Сиера Леоне? Това, което знаем е, че статуите са невероятно произведение на изкуството, останало от технологично напреднала древна цивилизация, за чието съществуване може би не подозираме.