За тази информация убиват! Изплуваха най-тежките тайни на ЦРУ, фантазията ви бледнее! Вижте всичко!

Американската централна разузнавателна агенция публикува онлайн 775 000 документа от 13 милиона страници, разсекретени с президентски указ от 1995 г. на Бил Клинтън.

Архивът съдържа информация за дейността на ЦРУ по време на Студената война, виетнамските и корейските конфликти. Също така в базата данни можете да намерите данни за проектите на Агенцията за изследване на НЛО и телепатични възможности на човек.

Съкровището включва и документи на Хенри Кисинджър, бившия държавен секретар на САЩ под председателството на Ричард Никсън и Джералд Форд, както и няколкостотин хиляди страници с разузнавателни анализи ,изследвания и разработки.

Инструкции за това как да създадете невидимо мастило.

Има и много необичайни файлове – за случаи на наблюдение на НЛО, например, или инструкции как и от какво да се направи невидимо мастило.

Националния архив в Мериленд

От 2000 г. достъпът до този архив (CREST – CIA Records Search Tool) е възможен само от четири компютъра в Националния архив в Мериленд и то в определени часове. Това предизвиква огромно неудобство за любопитните, пише Hidden truth

Организацията MuckRock, която помага на всички които изискват информация от правителството на САЩ съгласно Закона за свобода на информацията, съди ЦРУ през юни 2014 г.

В своето съдебно дело MuckRock, пише , че базата данни е практически недостъпна. Самото ЦРУ е признало, че достъпът до тази информация е труден и съществуващата процедура е пречка за много изследователи.

В началото архивът е достъпен само от четири компютъра.

Проект „Старгейт“

Интерес представляват и документите на проекта „Старгейт“, по време на който се изучават способности на някой екстрасенси.

Един от субектите е израелският магьосник и илюзионист Ури Гелър. Неговите способности са изучавани през 1973 г., когато вече е признат магьосник на световната сцена.

В досиетата на проекта има рисунки на Гелър, които се опитват да възпроизведат това, което друг човек рисува, който е в друга стая. Той сякаш „чете“ мислите на хора. Някои от неговите рисунки са различни от оригинала, но има и такива, които ги възпроизвежда напълно точно.

Изследователите стигнали до заключението, „Ури Гелър -демонстрира своите паранормални способности по убедителен и недвусмислен начин“.

Чертежи на Ури Гелър (вдясно), на които той възпроизвежда това, което служител на ЦРУ рисува в заключена стая.

Първоначално ЦРУ съобщава, че ще им трябват 28 години, за да групират и пуснат всички документи онлайн. През 2015 г. срокът е намален на шест години.

През 2016 г. създателят на проекта за разкриване на информация Glomar Disclosure, Майкъл Бест, решава да събере средства за проект за дигитализиране на базата данни CREST по схема за краудфандинг. След това ЦРУ се съгласява да ускори процеса още повече.

Майкъл Бест пише в блога си:

„Чрез сканиране и отпечатване на документи за сметка на ЦРУ успях да ги направя достъпни за всички, а ЦРУ имаше финансов стимул от нашата организация да постави базата данни в интернет.“

През ноември ЦРУ съобщи, че ще публикува всички материали онлайн, а сега стотици хиляди разсекретени документи от 13 милиона страници са достъпни за всички на уебсайта на библиотеката на ЦРУ.