ИЗУМИТЕЛЕН ТЕСТ! Датата на смъртта ни е закодирана в нас! Ето как да я разберем

Нов кръвен тест, разработен от група британски учени, ще може да определи датата на смъртта на всеки човек.

Тестът ще установява и риска от деменция, както и биологичната възраст на пациента.

Експертите са изготвили система, която определя стареенето на човешкия организъм. В клетките се търсят признаците на старост, като се изолират 150 гена.

Някои хора стареят по-бързо от други и с тях трябва да се провеждат по-отрано тестове за деменция и рак, казват учените пред „Дейли Мирър”. Чрез метода специалистите анализират общо 54 000 генни маркера на здрави хора, водещи заседнал начин на живот, между 25 и 65 години.

В хода на проучването изучаваните маркери са сведени до 150. От тях е бил изведен молекулен еталон, определящ биологичната възраст на организма.
Тези данни ще помогнат на изследователите да определят здравния статус на човека, както и да дадат ориентировъчна дата за неговата кончина.
Кръвният анализ следял за признаци на старост в кръвта, мускулите, мозъка и кожата.

Новият метод вече е тестван за предричане на смъртта на 70-годишни доброволци от Швеция. Според показанията на участниците в експеримента повечето от тях ще починат след 5 години.

Тестът ще показва и при кои хора клетките остаряват по-бързо и кои трябва да си направят тестове за деменция и рак още преди да се появят първите признаци на заболяването.