Динко Хоркаш: Ръководството на Локомотив се забави с новия договор

Най-добрият вратар в българското първенство за 2023 година Динко Хоркаш преди няколко дни официално беше представен от испанския Лас Палмас. Договорът му с тима от Канарските острови е до 2028 година. 25-годишният хърватин се раздели с Локомотив Пловдив, тъй като договорът му изтичаше, а той не преподписа и собственикът на черно-белите Христо Крушарски разпореди треньорският щаб да не разчита повече на стража.

Динко, как се стигна до трансфера ти в Лас Палмас и как те посрещнаха?

Пратеници на тима са ме гледали през есента при домакинството ни срещу ЦСКА.

Играх силно, спасих дузпа и макар че загубихме, са ме харесали. Започнали са контакти с моя агент. Аз го бях помолил да ми казва само сериозните предложения. Имаше и други запитвания и интерес към мен, но аз си бях поставил за цел да играя в някое от водещите първенства, следвах тази моя мечта и съм щастлив, че се стигна до договор с Лас Палмас. От първия ден всичко беше идеално тук. Един от директорите и още няколко човека ни чакаха на летището и оттам вече ни запознаха с всички във клуба. Посрещнаха ме наистина много добре.

В Лас Палмас ще се конкурираш с Яспер Силесен, който е носил фланелката на Аякс, Барселона, Валенсия…

Най-изненадващото е, че когато от Лас Палмас обявиха трансфера ми, Яспер ми писа съобщение, в което ми каза, че се радва, че ще работим заедно. Стана ми наистина много приятно и ме впечатли мисленето на този човек. Нямам търпение на 8 юли, когато започва подготовката ни, да се запозная с него.

Преди 2 години, когато дойде в Локо Пд, вярваше ли, че от „Лаута“ ще стигнеш до Ла Лига?

Винаги съм вярвал във себе си. Казах ви какви са били целите ми. От първия ден в Локо Пд, когато се запознах с треньора на вратарите Тодор Кючуков, той ми каза, че вярва в мен и ще работим в тази насока. Не очаквах, че от Локо Пд ще стигна директно чак в Ла Лига, но във футбола всичко е възможно и когато работиш със сърце, с желание, неуморно и целенасочено, нещата се получават.

В България ти изгради много силна връзка с Тодор Кючуков. Доколко той има заслуга за твоя прогрес?

Със сигурност той има големи заслуги. С него работих от първия ден и той ми вярваше винаги, както и с Томаш и Мирчев. Тодор ми каза, че въпреки статистиката ми да не е била кой знае колко впечатляваща преди да дойда в Локо Пд, той е видял в мен качества и потенциал, а когато се запознахме и той видя какъв човек съм, както и отдадеността ми, не спираше да ми повтаря, че аз ще играя в отбор от Топ 5 първенствата в Европа.

Знаеш ли, че Мартин Величков каза преди няколко дни, че е отишъл в Спартак Варна, защото иска да бъде номер едно вратар в България и като е видял как Тодор Кючуков е работил с теб, вярва, че може да го постигне?

С Мартин тренирахме няколко дни заедно. Той има огромен потенциал. Тази година беше много трудна за него в Етър, но той има качества и просто трябва да слуша Тодор и оттам вече зависи от него как ще се развива. Най-важното е да е здрав.

Да се върнем на трансфера ти. Името ти се спрягаше за трансфер в Лудогорец, ЦСКА, Левски… Имаше ли момент, в който беше реална възможността да приемеш оферта от български отбор, или ти преследваше мечтата си да играеш в отбор от Топ 5 първенство?

Аз винаги съм казвал, че на този етап не искам да играя за друг отбор в България. Имаше някакъв интерес от някои отбори, но не съм искал да ги избера пред Локомотив.

Много бързо се превърна в един от най-големите любимци на феновете на Локо Пд. Съжаляваш ли, че не успя да усетиш тяхната обич, когато си тръгваше?

Да, много ме е яд, но просто така се случи. Такава бе ситуацията. Никога обаче не знаеш какво ти носи животът. Надявам се, че един ден ще имам покана да отида на стадиона, когато приключи ремонтът и той е изцяло готов.

Очакваш ли, че Христо Крушарски ще те покани? Според мнозина той постъпи некоректно с теб. Обиден ли си му и всъщност защо той реши да отстрани теб, а не постъпи така и с други играчи, на които изтичаха договорите?

Аз лично с господин Крушарски не съм си казал нито една дума, някои други хора са му казали някакви неща, но аз нямам проблеми с г-н Крушарски Той реши така, защото аз отказах оферти, от които Локомотив щеше да прибере трансферна сума. В онзи момент аз обаче мислех за собствената си кариера вече и не бях впечатлен от възможността просто да печеля пари. Аз исках да се развивам.

Кои хора визираш или предпочиташ да не ги споменаваш, а да ги оставиш да си вършат на спокойствие директорските задължения…

Няма смисъл да ги споменавам. Те си знаят кои са.

През втория полусезон ти не играеше, но въпреки това помагаше много на Крис Томов. Защо го правеше?

Аз съм такъв – винаги съм бил готов да помагам на всеки вратар, особено млад, защото и аз бях в същата ситуация. Крис може да стане много добър вратар, но му трябва време и подкрепа.

Имам чувството, че ти си много добър и като човек – въпреки че не получаваше заплати по няколко месеца, дължаха ти 8-9 наема, накрая те отстраниха от отбора, но ти отказваш да кажеш нещо лошо.

Локомотив ми даде много. Аз съм благодарен на клуба, защото без Локомотив нямаше да стигна до Лас Палмас. В професионален футбол е така, аз съм давал всичко от себе си до последния ден с черно-бялата фланелка. Мисля си, че можехме да направим големи неща миналата година, ако нещата бяха наред. Пожелавам на тима нещата да се нормализират, да са по-добре, да е по-спокойно, защото феновете го заслужават. Искам да кажа, че с Локо нещата никога не опираха до пари.

Просто ръководството чакаше до последния момент да преподпишем договора. Имаше много по-рано ситуации за нов договор. Примерно се върнах от Франция, но те не решиха така и аз прецених, че за мен ще е по-добре да продължа по своя път.

Кои са най-близките ти хора и най-големите приятелства, които създаде в България и ще продължат в бъдеще?

Със сигурност това са Тодор Кючуков, Милош Петрович, Мартин Паскалев и Кристиан Томов. С тях се чувам още и надявам се, че ще остане така.

В началото на разговора ни каза, че Силесен ти е писал, а не си ли получил есемес и от Ливакович да ти каже, че ще се радва да защитавате заедно фланелката на Хърватия?

Не, не (смее се). Не сме се чували скоро. Но той имаше тежък сезон, а след това – на европейското първенство. Нека си почине и ще му се обадя. За националния отбор сега не мисля. Нека първо се наложа в Лас Палмас и тогава.

Последвайте каналите ни в:


Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe