Спартак отвърна на предизвикателството на Рилски и гарантира, че в “Балканстрой” ще бъде ад

Отборът на Спартак Плевен успя да запише първата си победа в Самоков от 14 години насам. Възпитаниците на Любомир Минчев изравниха полуфиналната серия с Рилски спортист при 1-1 победи, след като спечелиха втория двубой от битката със 77:71 (21:22, 12:15, 27:16, 17:18) в зала “Арена Самоков”. По този начин плевенчани откраднаха домакинското предимство от Рилски и гарантираха, че следващите два мача в зала “Балканстрой” в Плевен ще се превърнат в ад за техния съперник.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

И двата отбора играеха на бързи обороти в първите няколко минути от срещата, като след няколко неуспешни първи опита от игра Константин Тошков донесе аванс от две точки в полза на Спартак при 2:4.

От другата страна пък акцентът на Рилски бе да сваля основно играта през Джон Флорвиъс, който първо надигра Брайънт Томас, но след това вече не му бе толкова лесно да се справи със защитата на плевенчани, които бързо се усетиха какво ги чака. Самият Флорвиъс обаче се отчете с два чадъра в първите четири минути, а Чавдар Костов се зае с реализаторската мисия и донесе пълен обрат на домакините при 10:8 с пет поредни точки. Лош пас на Тошков към Томас доведе до това самоковци да образуват бърза атака и да я завършат чрез забивка на Флорвиъс, като при 13:8 дойде и първото прекъсване в мача, поискано от Любомир Минчев. В средата на частта на терена за първи път от началото на серията се появиха Станимир Маринов и Талиб Занна, като двамата комбинираха и за следващия кош на Спартак – пресечка на Маринов с асистенция на нигериеца за 13:10. Флорвиъс обаче отново го закъса с нарушението и присъствието на Занна го провокира да извърши втория си фал, като центърът на гостите записа триточково изпълнение за 15:13. Стигна се и до обрат в полза на тима на Любомир Минчев, като Занна и Люис бяха в основата му – 17:19 с оставащи около две минути до края на първата четвърт. До края на първата четвърт се стигна и до още един обрат, след като на Алън Арнет му бе оставен празен коридор към коша и той завърши за 22:21, като при неговото изпълнение останаха и съмнения за нарушение.

17

Рилски спортист : Спартак (Плевен)

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

За само две минути и половина от началото на втората четвърт Спартак извърши три отборни нарушения, като две от тях бяха на Занна, който първо си изкара техническо нарушение. Това позволи на Рилски спортист да запише минисерия от четири безответни точки и да дръпне напред при 26:21. Възпитаниците на Любомир Киров продължаваха да поддържат солиден процент при стрелбата от далечно разстяоние, след като Деян Карамфилов наниза тройка за 29:21, а около четири минути от началото на четвъртината Спартак все още нямаше нито една точка на своя актив. Родни Първис, който до момента имаше само две точки, се превърна в човека, който спря пропадането на Спартак за 29:23 веднага след прекъсването. В следващата си атака Рилски спортист вече влезе в „бонус“-а, но техният съперник успя да стигне до успешна защита и до кош на бърза атака на Джулиен Люис за 29:25. Алекс Симеонов върна увереността на домакините с първата си тройка в мача за 32:27, а след това Алън Арнет бе фаулиран, като той вкара и двата си наказателни за 34:27 в полза на самоковци. Люис обаче свали разликата до едно притежание с две хубави стрелби от средно разстояние, а впоследствие Станимир Маринов бе близо да изравни с тройка, но топката се хлъзна по ринга и излезе – 34:31. Занна се превърна и в първия играч с три фала в двубоя, като Минчев реагира бързо и го извади от игра до края на първото полувреме. То завърши при 37:33 в полза на домакините от Рилски спортист. Интересен факт бе, че Спартак Плевен завърши първите 20 минути със стрелба 0/11 от тройката.

17

Рилски спортист : Спартак (Плевен)

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Второто полувреме започна по най-добрия възможен начин за отбора на Спартак, който неутрализира своя пасив и изравни резултата при 37:37 с четири поредни точки за по-малко от 50 секунди. Плевенчани дори стигнаха до пълен обрат след успешен наказателен удар на Брайънт Томас, като той успя да изкара третото лично нарушение на Джон Флорвиъс. Устремът на спартаклии продължи и серията им достигна девет безответни точки, като Люис отново демонстрира точния си мерник и отбеляза тройка за 37:42. Така след по-малко от две минути игра в полувремето Любомир Киров вече беше принуден да използва таймаут. По-малко от три минути след началото на третата част Рилски вече бе с четири отборни нарушения, като Спартак водеше с 39:44. Любо Киров извади почти цялата си титулярна петица с изключение на Алекс Симеонов в следващите минути, но тимът от Плевен продължаваше да трупа точки вследствие на страхотното си представяне в защитен план – 39:48. В един момент двата тима летяха по паркета без да се стига до успешни изяви, като Рилски все пак превъзмогна до някаква степен налегналата го криза от началото на полувремето и остана близо до Спартак при 43:48. Арнет върна две точки за домакините, но след това Родни Първис се отпуши с тройка за 45:51. Минута и половина след повторното си влизане в игра Флорвиъс си изкара четвърти фал и отново седна на пейката за сметка на Джоузеф Лоусън. Нещата за Рилецо не отиваха на добре, защото Алекс Симеонов също вече бе с четири лични нарушения. Фаловете в полза на Спартак пък нажежиха обстановката в залата, но на паркета дистанцията така и не се промени чувствително откъм резултат – 53:58 в полза на плевенчани. В последната секунда обаче Джулиен Люис наниза трудна стрелба от средно разстояние, за да изведе своя отбор напред при 53:60.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Кош на Джоузеф Лоусън даде начало на гонитбата между двата отбора в последната четвърт, като американецът намали изоставането на тима си при 55:60. 37 секунди след началото на периода водещият реализатор на Спартак Джулиен Люис се отправи към съблекалните заради проблем в бедрото. Няколко минути по-късно гардът на плевенчани се завърна на пейката на отбора си, но медицинският щаб продължаваше да му оказва помощ, а и самият той куцаше. Арнет и Първис пък си поделиха по един кош, като дистанцията продължаваше да е в рамките на шест точки в полза на Спартак при 57:63. Първис отново се отличи с важна изява за своя тим и порази целта, след като бе оставен с разстояние на тройката – 57:66 в полза на гостите. Първис започна да намира ритъма си в най-важния момент, като той вече имаше осем точки от началото на последната четвърт – тройка за 59:71. Впоследствие самоковци намалиха изоставането си до осем точки, но пропуснаха три поредни опита от тройката и не можаха да се възползват от ключовите си борби в нападение – 63:71 с оставащи 2:25 на часовника. Занна напомни за присъствието си и отново направи разликата двуцифрена, но Чавдар Костов отвърна с тройка за 66:73 с оставащи около 100 секунди до края на редовното време. Занна обаче отново бе намерен в подкошието и отново реализира, за да доближи плевенчани до победата при 66:75. Рилски също даде жертва, след като Джоузеф Лоусън получи травма. Домакините намалиха до 68:75, а след няколко шанса Алекс Симеонов намери целта от тройката за 71:75 в полза на Спартак с оставащи 22 секунди на часовника.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

РИЛСКИ СПОРТИСТ: Майкълин Скот, Крис Минков, Чавдар Костов, Алекс Симеонов, Джон Флорвиъс

СПАРТАК ПЛЕВЕН: Константин Тошков, Родни Първис, Джулиен Люис, Цветомир Чернокожев, Брайънт Томас

В първата среща Рилски успя да отвори разлика в третата четвърт, която спечели с 31:18, като останалите периоди бяха равностойни. Домакините отвориха мача с доста слаба успеваемост при стрелбата – 3/16, докато гостите стреляха над 50% от всички зони на паркета. В третата част обаче момчетата на Любомир Киров наложиха волята си чрез важни борби в нападение и добавки, а до края на мача самоковци съумяха да запазят аванса си.

И в двата лагера имаше по една липса в първия двубой. За Рилски аут от сметките беше Александър Янев, докато за плевенчани в игра не се появи титулярният център на тима Талиб Занна. Отсъствието на Занна се усети доста повече, тъй като плевенчани загубиха един от водещите си реализатори и най-добри борци. Очаква се центърът да се завърне в игра за втория двубой, докато при Янев нещата са “ден за ден”.

Рилски все още е без загуба от Спартак като домакин в последните 14 години, като серията на самоковци достигна 27 поредни успеха.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Владимир Иванов