Станислав Хинков пред Sportal.bg – за младежката Шампионска лига, историческия сезон в Германия и развитието си в Лудвигсбург

За втора поредна година юношеският национал Станислав Хинков взе участие в баскетболната младежка Шампионска лига. Той стори това с германския Лудвигсбург и след като през миналия сезон беше с година по-малък от своите съотборници и нямаше чак толкова сериозна роля в тима, то на тазгодишното издание в Дебрецен Хинков бе сред топреализаторите на своя състав. 18-годишният талант записа средни показатели от 12.0 точки, 3.

8 борби и 2.3 асистенции в четирите мача на Лудвигсбург в надпреварата, като отборът му завърши на 11-ата позиция в крайното класиране.

“Не бих оценил представянето си на турнира с най-високата оценка. Донякъде е обяснимо, тъй като се връщах от няколко поредни контузии и имах малко тренировки преди турнира. Въпреки това смятам, че успях да съм много полезен на отбора, особено в някои определени периоди.

Турнири като младежката Шампионска лига са цел на много баскетболисти. Много хора работят всеки ден с целта да са на нашето място, затова ние трябва да се възползваме максимално от възможността. Нивото определено е много високо, стиловете на отборите са много различни и следователно подготовката за всеки опонент е ново предизвикателство. Миналата година играх с година по-големи и бях с по лимитирана роля. Тази година бях сред лидерите на отбора и ми беше изключително полезно да премеря уменията си със състезатели на моята възраст. Имаше много момчета, които участваха и миналата година или пък сме срещали по турнири в миналото. За мен е много важно да видя дали се развивам по-добре от връстниците ми”, заяви Хинков в интервю за Sportal.bg.

Българинът и неговите съотборници изиграха равностойни мачове срещу опонентите си в груповата фаза, но допускаха обрати и поради това не можаха да се класират напред. В първия двубой Лудвигсбург отстъпи с 55:60 на чешкия Опава, а във втория също загуби драматично със 76:80 от турския Тофаш.

“Мачовете в груповата фаза бяха коренно различни един от друг. Първият мач срещу Опава беше първия път, в който играем в този състав. Имахме четирима гост-състезатели от други отбори и затова ни отне малко повече време да добием нужния ритъм в играта. Имахме проблеми с намиране на добри стрелби в нападение и загубихме битката под коша. От друга страна влязохме в мача с Тофаш съвсем различно. Те бяха много труден съперник, но ако не бяхме допуснали някои грешки в решаващите моменти, имахме много добър шанс да спечелим двубоя.

Със сигурност имахме много по-голям потенциал от това, което показахме в Дебрецен. Аз се връщах от контузия, загубихме някои ключови играчи заради контузии по време на турнира и ни трябваше време да свикнем с новия отбор. Важни са обаче резултатите и какво показахме на игрището. Мога да кажа, че аз и всички мои съотборници дадохме максимума от себе си и можем само да се поучим от допуснатите грешки”, сподели Хинков.

Баскетболистът заяви, че бързо се е аклиматизирал към обстановката в Дебрецен, тъй като вече бе играл там с школата на БУБА Баскет на турнири от Европейската младежка лига.

“Посещавал съм Дебрецен и преди с моя БУБА Баскет на турнири от EYBL. Градът е красив и спокоен, имам само положителни впечатления от Унгария като цяло, включително и от краткия ми престой в унгарския Ратгебер. Организацията на турнира беше безупречна, на всеки отбор беше назначен човек, който да помага с организацията и да разяснява процесите. Имахме много повече време за почивка и за опознаване на града, в сравнение с миналата година”, каза той относно унгарския град.

Хинков разкри и как се развива сезонът му в Германия както при юношите, така и в мъжкия състав. Роденият през 2006-а състезател отново си проби път до втория отбор на Лудвигсбург в трета дивизия на Германия, като заедно с това помогна на юношеския тим да се класира за първи път в историята си за Финалната четворка в младежката Бундеслига. Турнирът ще се проведе от 10 до 12 май в Берлин.

“Тази година сезонът ми е малко по накъсан заради няколкото контузии, но в периодите, в които съм бил здрав, се представях много успешно, отборът печелеше и получавах все повече игрово време както при мъжете, така и при юношите. Преди да счупя ръката си успях да си извоювам стартова позиция в мъжкия ни отбор от Pro B, а ролята ми с юношите продължава да расте. Отборно се представяме много добре, при мъжете бяхме на един мач от плейофите с отбор, съставен от играчи под 22-годишна възраст. С юношите правим исторически за клуба сезон – бяхме неоспорим лидер в редовния сезон, завършвайки първи. В плейофите победихме два много трудни отбора и се класирахме за първи път в историята на клуба за Финалната четворка в младежката Бундеслига. Турнирът ни предстои през този уикенд в Берлин. Смятам, че имаме качествата и потенциала да играем на финал и дори да го спечелим. Надявам се моето представяне да е ключово за успеха на отбора”, завърши Станислав Хинков.

Последвайте каналите ни в: