Синоптици ни попариха: Студ и сняг на Великден, а след Гергьовден иде…

През първите дни на първото десетдневие на май месец се очаква да бъде необичайно по-хладен, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

Според климатичната справка средните максимални градуси са между 20 и 25°С, а средните минимални – между 8 и 15°С. Нормалните валежни количества в низините са от 45 до 95 литра на кв. м., в Предбалкана и по планините – от 100 до 150 литра.

Към края на месеца често се наблюдава и засушаване и по-високи дневни температури, достигащи до 35-37°С. 

Очакваната средна температура за месеца ще бъде около климатичната нормата, а именно в интервала 18-22  градуса, в планините – между 13 и 16 градуса в по-ниските части и между 5 и 7 градуса над 2000 метра. Очакваната най-ниска  температури в страната ще бъдат между 5 и 13 градуса и то около 1-ри и 2-ри май. 

Очакваните валежи през месец май ще са около нормата

Над Западна България и Централна България се очакват количества, близки до климатичната норма от 55-90л /кв. м. Доста по-малка е вероятността за валежи е в Източна България, като времето ще е по-често слънчево и малко по-сухо.

Очакваните валежи там ще бъдат под климатичните норми – до 35-40 л/кв.м.

През първите дни на първото десетдневие май месец се очаква да бъде необичайно по-хладен, особено в котловините и по високите полета на Западна и Централна България, където ще има условия и за късни слани. Валежи от сняг се очакват по планините. Най-ниски ще са температурите около Великден. 

Повишение на температурите ще има през последните дни на първото десетдневие – дневните стойности тогава ще достигнат 25-30 градуса. Дори климатичните модели прогнозират, че ще са с 5-6 градуса над климатичните норми. 

Ето какво време ни очаква през първото десетдневие на май 

През първото десетдневие се очаква температурите да се понижат, а облачността ще бъде по-често значителна. На много места в Западна България и планинските райони в следобедните часове са възможни краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност.

Времето в Източна България ще е с разкъсана обичливост. Температурите в страната ще са между 12-19°С. Очакват се дори снеговалежи над планинските райони от Западна България.

Около Великден (периода 5 – 8 май) очакваме и значителна валежна обстановка над цялата страна. Очакваните температури ще бъдат с 5-8 градуса под средните климатични норми. Причината за очакваното застудяване е пренос на по-студен въздух от Северна и Източна Европа.  

Времето за Гергьовден ще е облачно, с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност на много места, предимно в Западна и Централна България, ще паднат значителни по количества валежи. Висока е вероятността и от градушки.

Дневните температури ще са между 14-20°С, а над Източна България малко по-ниски – до 22-24°С. Към края на първото десетдневие температурите ще се повишават и атмосферата ще се стабилизира. 

Времето през второто десетдневие на май  

Второто десетдневие ще започне с повече слънчеви часове. Температурите ще се задържат близки до обичайните. Дните ще започват с предимно слънчево време, а в следобедните часове, главно в планините, ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми.

По-малка е вероятността от валежи в Източна България. Балканите ще бъдат обхванати от пренос на по-топла въздушна маса от Северна Африка.

Дневните температури ще са близки до нормалните за май и ще са между 22-24°С, а над Източна България малко по-високи – до 24-25°С.

Към края на второто десетдневие на май се очаква ново понижение и по-ниски температури. Отново атмосферата ще е нестабилна. Ще има условия за валежи и гръмотевични бури, а над 1800-1900метра и от сняг. Времето ще заприлича на април. 

Балканският полуостров ще попада под област на ниско атмосферно налягане и ни очакват по-ниски температури. Обикновено дъждовният май по това време на годината е предпоставки и за очаквани наводнения!  

Времето през третото десетдневие на май  

През първите дни от третото десетдневие времето ще е нестабилно и ще се задържи студено за периода. На много места ще се развива купесто-дъждовна облачност и следобед ще падат краткотрайни валежи с гръмотевици.

До края на периода валежите ще намаляват, а температурите ще се повишават. Според моделите се очаква и нов сух период. Очаква се и период на засушаване, като на по-малко места ще се наблюдават валежи. Дневните стойности ще са между 22-24 °С – до 23-24 май и 30-35 °С. – към края на месеца.

От Meteo Balkans припомнят, че май се характеризира с променливо време и чести валежи и гръмотевични бури. 

Месечните прогнози дават само обща представа за времето поради невъзможността за по-детайлна прогноза в конкретен регион за толкова дълъг период от време. Месечната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.