Евролигата приключи разследването си за подкуп на съдии на финала в Еврокъп

Баскетболната Евролига приключи разследването срещу съдиите на финалната серия от турнира Еврокъп през 2021 година между УНИКС Казан (Русия) и Монако (Франция), след като не откри доказателства за подкупване на някой от реферите, съобщават от пресслужбата на надпреварата.

„В резултат на разследването и въз основа на събраните данни беше установено, че няма ясни доказателства, които да установяват, че е даден подкуп. В тази връзка разследването се обявява за неубедително и е приключено. Евролигата остава ангажирана да защитава ценностите на спорта“, се казва в изявление на Евролигата.

През август 2023-а украинският рефер Николай Амбросов разказа пред сайта „Eurohoops“ за опит да бъде подкупен преди втория мач между УНИКС и Монако на 30 април 2021-а, за да съдийства в полза на УНИКС. Мачът завърши с победа на Монако с 86:83. Според Амбросов той е отказал подкупа. През август 2023-а Евролигата обяви началото на разследването срещу рефера.

Еврокъп е втората по сила европейска клубна надпревара. През 2021 година Монако спечели финалната серията с 2:0 победи, а УНИКС завоюва трофея през 2011-а.

Последвайте канала ни в