Юношите бяха надиграни от латвийците, но все още таят надежди за елиминациите

Юношеският национален отбор на България по баскетбол U18 допусна втората си загуба в груповата фаза на Европейското първенство в Дивизия „Б“ в Матошиньош. Селекцията на Асен Николов загуби от непобедения до този момент тим на Латвия с 64:74 (18:16, 11:24, 16:19, 19:15) в последния си мач от групата. По този начин „лъвчетата“ приключват участието си в тази фаза на турнира с баланс от 2-2, като надеждите им за продължаване напред към елиминациите минават през развитието на останалите двубои.

Във временното класиране Латвия заема първото място с баланс от 3-0.

След това се нарежда България с актив от 2-2. Белгия е трета с 1-2, Швейцария е четвърта с 1-1, а домакините от Португалия са последни с 0-2. Тази вечер от 22:30 предстои двубоят между Португалия и Швейцария, а утре са мачовете Швейцария – Латвия и Белгия – Португалия. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Българският отбор започна двубоя с много добро ниво в защитен план, като още в първите две минути националите ни регистрираха един чадър и две откраднати топки, за да поведат с 2:4. По-високият интезитет, демонстриран от селекцията на Асен Николов, водеше „лъвчетата“ в началото на срещата, а топреализаторът на турнира до момента Александър Гавалюгов покачи разликата до четири точки при 2:6. До средата на откриващата част дистанцията между двата тима продължаваше да варира между две и четири точки в полза на България, а с тройка на Максим Бочев националите ни поведоха за първи път с пет при 6:11. 

Във втората половина на периода обаче символичните домакини успяха да стигнат до няколко успешни защити и да запишат силна серия на своя ръка, благодарение на която резултатът стана равен при 14:14 с оставаща около една минута до края на първата част. Гавалюгов се погрижи да сложи край на щурма на латвийците, като той отбеляза и последните четири точки за „лъвчетата“, за да могат те да разполагат с преднина преди началото на втората четвъртина – 16:18.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Вторите 10 минути не започнаха добре за селекцията на Асен Николов, като възходът в представянето на балтийците продължи и те записаха нова минисерия на сметката си, чрез която достигнаха до преднина за първи път в мача при 18:21. Гавалюгов обаче отново се прояви във важен момент, за да неутрализира опита на съперника да вземе по-сериозен аванс и реализира тройка за 21:21. Така или иначе обаче нещата не отиваха на добре за българския отбор, тъй като опонентът се възползва от няколко много неприятни пропуска, като в същото време наниза две поредни тройки за 32:23 в своя полза. 

Не закъсня и двуцифрената разлика между двата тима, като отборът на Латвия стигна до нея при 35:25 в средата на втората четвърт. „Лъвчетата“ не успяваха да скъсят изоставането си, като вместо това доброто движение на топката по периметъра на Латвия матираше зоновата защита и те продължаваха да получават отворени стрелби от тройката – 38:27 в полза на състезателите в бели екипи. Стефан Михайлов върна две точки за българския отбор, но в последните две минути нашите момчета не стигнаха до кош, а Латвия възстанови преднината си от 11 точки на полувремето при 40:29. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Второто полувреме започна с груба и изключително неспортсменска проява от състезателя на Латвия Едвардс Свалбе, който свали на земята Момчил Кадиев. Очаквано, реферите отсъдиха неспорстменско нарушение на Свалбе, като Кадиев отбеляза двата си наказателни удара, а след това Джеръми Колев също вкара за 40:33. Две поредни неубедителни изяви от Гавалюгов обаче помогнаха на балтийците да задържат двуцифрената си преднина при 45:35. Стрелбите на българския отбор ставаха все по-трудни, а в същото време тимът на Латвия реализира седмата си тройка в мача, чрез която увеличи преднината си до 12 точки при 49:37 при преполовяването на третата част. 

Грешките за „лъвчетата“ продължаваха да се трупат, а от другата страна латвийците пък не спираха да ги наказват – 51:37 в полза на символичните домакини. След прекъсването, поискано от българския щаб, Гавалюгов вкара първите си две точки в частта, но България не успяваше да противодейства на съперника си в дефанзивен план и разликата в един момент доближи 20-те точки при 59:41 в полза на Латвия. Все пак селекцията на Асен Николов съкрати малка част от изоставането си в края на третата четвърт, която приключи при 59:45 в полза на Латвия.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Българският отбор продължаваше да бъде надиграван от разнообразното представяне на латвийците, които само с няколко подавания успяваха да намерят пролуки в защитата на „лъвчетата“ и да бележат необезпокоявани под коша – 63:45. Юношите на Балкан – Стефан Михайлов и Гавалюгов, се погрижиха да вдъхнат увереност на своите съотборници, като двамата комбинираха за серия от седем поредни точки за „трикольорите“, като по този начин разликата бе намалена до 11 при 63:52. Последва още едно прекрасно нападение за националите ни, като този път Максим Бочев бе точен от далечно разстояние и така дистанцията бе скъсена допълнително при 63:55 с оставащи около шест минути до края на редовното време. Отборът на Латвия продължаваше да движи топката успешно срещу зоната и да си спечели още една отворена стрелба – за съжаление успешна, но след това трите точки бяха върнати мигновено от Гавалюгов след борбена проява и открадната топка от Момчил Кадиев – 66:58.

Балтийският състав продължаваше да поддържа преднината си, като на влизане в последните 180 секунди от частта резултатът бе 71:60 в полза на Латвия, след като тимът изпълни две технически нарушения заради гневни реакции от пейката на „лъвчетата“. Тройка на Томс Салнайс доближи символичните домакини до победата, като чрез нея тимът поведе със 74:60. Все пак Гавалюгов реализира четири поредни точки и скъси дистанцията до девет при 74:64 с оставащи по-малко от две минути до края на редовното време. Именно това бе и крайният резултат в мача, като националите ни нямаха повече сили за финален опит за обрат.

Робертс Блумс завърши с 13 точки и 5 борби за победата на Латвия. Кристапс Солдатенокс добави още 12 точки, а Юрис Витолс реализира 10 с 5 борби.

Александър Гавалюгов постигна 29 точки и 8 борби за България. Максим Бочев допринесе с 11 точки и 7 овладени топки, а Момчил Кадиев записа 10 точки и 5 борби срещу името си.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

ЛАТВИЯ U18: Юрис Витолс, Робертс Блумс, Томс Линис, Кристерс Скринда, Франсоа Нкой-Еале

БЪЛГАРИЯ U18: Момчил Кадиев, Александър Гавалюгов, Станислав Хинков, Джеръми Колев, Максим Бочев

Снимки: ФИБА