Хакери пробиха защитата на Световната здравна организация (СЗО)

Анонимни активисти пробиха защитата на хиляди профили на служители в организации, които продължават да се борят активно с коронавируса. Базата данни включва приблизително 25 хил. акаунта, включващи имейл адреси и пароли.

Засегнатите потребители са част от Световната здравна организация (СЗО), Gates Foundation, Wuhan Institute of Virology, World Bank, US National Institutes of Health (NIH), както и US Centers for Disease Control and Prevention (CDC),

Информацията вече е публикувана в интернет от представителите на неизвестната групировка хакнала профилите и се използва за разпространение на конспиративни теории онлайн.

Нито една от засегнатите организации все още не е потвърдила за инцидента.

Публикация на Washington Post уточнява, че базата данни е открадната от сървърите на шестте организации.

Все още няма групировка от хакери, която да поеме отговорност за кибератаката. Независимо изследване на SITE Intelligence Group – американски регулатор за онлайн тероризъм и екстремизъм показва, че първоначално информацията е споделена в групи на неoнацисти и след това е споделена от 4chan в други популярни платформи в интернет като Pastebin и Twitter, съобщава BusinessInsider.

 

 

SITE твърдят, че 9938 от засегнатите профила идват от US National Institutes of Health (NIH), като допълнителни 6857 акаунта са хакнати от US Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Служителите на Световната банка, които са станали жертва на атаката са поне 5120, като по-малък брой от акаунтите принадлежат на хора, работещи в Световната здравна организация (СЗО) и Wuhan Institute of Virology.

Още по-неприятното е, че информацията вече е част от най-екстремните групи в приложения като Telegram и тепърва ще се използва за нарушаване на имиджа на шестте организации.

Освен публикацията на конспиративни теории се забелязват и първите опити публикуваните данни за 25 хил. профила да се използват за кражба на лични данни от допълнителни профили и други онлайн измами.

Прави впечатление, че жертва са и хора, които са част от благотворителната организация на Бил Гейтс, която само преди дни отдели $150 млн. за борба със световна пандемия. Австралийската компания Internet 2.0 допълни, че 2732 от профилите са на СЗО, като доста от тях са предпазени от „незадоволителни пароли“.

 

Още от Digtial: Световната здравна организация (СЗО) ще представи собствено COVID-19 приложение за смартфони