Калин Лозанов: Голямата цел на Видабаскет е да влезе в НБЛ

Председателят на Видабаскет Калин Лозанов даде обширно интервю за вестник “Ние”. Шефът на видинския тим сподели, че голямата цел на неговия отбор е да в близко бъдеще да се изявява в елитното баскетболно първенство у нас – НБЛ. В момента Видабаскет се подвизава в регион “Център” на ББЛ А група, където заема четвъртото място с баланс от 2 победи и 3 загуби до момента през сезона.

– Г-н Лозанов, какво Ви накара да се заемете със задачата да възстановите дейността на Баскетболен клуб Видабаскет, чийто председател сте в момента?

Калин Лозанов: Дори и аз много пъти съм се питал защо го направих.

Когато пред семейството си казах, че обмислям да се захвана с възраждането на баскетбола във Видин, всички ми казаха, че това е загубена битка. Но времето ги опроверга.

Винаги съм се занимавал със спорт, дори имах фитнес. След това обаче се захванах със земеделие. Но тача спорта, искам спортът във Видин да се развива. Видях, че има застой след коронавирусната епидемия и ми стана ясно, че възстановяването ще е труден процес. Пред предишното ръководство на Видабаскет споделих, че има няколко задачи, които трябва да се изпълнят, те ми гласуваха доверие и ето – това доверие е оправдано. Нещата вървят.

В началото, когато се захванах с възраждането на баскетбола във Видин, много ме критикуваха, че тъй като досега не се бях занимавал с баскетбол, няма как да успея. Но мисля, че мога да съм от помощ като добър мениджър и постигнатите резултати доказват това.

– Възстановена беше и дейността на детско-юношеската школа на Видабаскет?

Калин Лозанов: В момента в клуба тренират деца и младежи от 10-годишна възраст до юноши. Групите, както са разпределени и за държавното първенство, са 10-годишни, 12-годишни, 14-годишни, кадети, юноши. Като добавим и мъжкия отбор, формациите на Видабаскет стават пълен набор. Дори имаме запитвания и от доста по-малки деца. Но имаме все още работа около структурирането на школата и на треньорския екип. До преди една година имахме само един треньор – в момента треньорите са трима, плюс старши треньор. Освен Юлиян Колев, който е и баскетболист, и треньор, и сърцето на отбора, с децата работят още двама специалисти, които са завършили Националната спортна академия – Кристиян Нунов , който вече е записал магистратура, и Борислав Каменов, който догодина също ще запише магистратура. Двамата работят като учители във видински училища. За съжаление, старши треньорът Николай Колев – Шаци, има лични проблеми и е в София в момента, но продължава усилено да помага на клуба.

Хубаво е, че и училищата ни помагат. Преди разчитахме само на Спортната зала, но там сме и ние, и волейболът, провеждат се и различни събития и това води до известно разкъсване на тренировъчната програма. Но занапред директорът на Профилираната природо-математическа гимназия Ивайло Милушев ни предостави възможност да използваме новата спортна зала на училището. Това е от голяма помощ, защото там провеждат тренировки най-малките – 10 и 12-годишните, които са близо 60 брой. С тях работи Борислав Каменов. Февруари те ще участват в турнир, който ще покаже как върви тяхната подготовка. Това са деца, които миналата годината по това време започнаха да идват на тренировки, но с тях се работи изключително сериозно, защото те са бъдещето, това са бъдещите баскетболисти. 14-годишните, кадетите и юношите се готвят в Спортна зала „Фестивална“.

Целта е именно от нашата собствена школа да излязат баскетболистите, които в бъдеще ще играят за Видабаскет, така че един ден, дай Боже, да влезем и в Националната баскетболна лига. Имаме петгодишен план, по който работим – не могат изведнъж да се получат нещата, но за неговата реализация важно е именно да създадем една силна школа.

И в момента мъжкият отбор е изцяло съставен от наши момчета. Една част от тях и преди са играли за Видабаскет. Теодор Киров – Мано, е играл професионално в Спартак Плевен; Калоян Димитров е играл в Рилски спортист; Филип Емилов е играл в Академик Правец. Тези момчета, които са играли на професионално ниво, в момента играят за нашия клуб, водени от любовта към баскетбола и желанието този спорт да се възроди във Видин. Юношите на клуба също се вписват много добре в отбора. Никола Емилов, който е на 18 години, стана MVP – най-полезен играч, на третия кръг. За пръв път във видинската баскетболна школа има толкова високи момчета – над 2 метра. В бъдеще на 100% ще разчитаме на техните качества.

– Доволен ли сте от представянето на мъжкия отбор?

Калин Лозанов: Смятам, че се работи добре и резултатите са налице – хубави мачове, като от четири изиграни срещи имаме две победи и две загуби. Мисля, че това е доста добре за един отбор, който неотдавна възстанови своето съществуване. Аз дори не съм поставял цели на мъжкия отбор за тази година. Това, което казах на баскетболистите е, че трябва да играем добре, да видят хората, че отборът се раздава от сърце.

И ето, получиха се нещата. Победихме в първия кръг Чавдар – Троян, който е първенецът на нашата група „Център“, много сериозен отбор, но ние бяхме изненадата на кръга. А Юлиян Колев стана MVP на кръга. Така че от четири мача имаме двама играчи MVP, което е нещо страхотно.

Кога ще имаме възможност да гледаме мач на Видабаскет в Спортна зала „Фестивална“?

Калин Лозанов: Първенството се провежда в четири групи, като нашата е група „Център“. Играе се по правилата на една наредба, която малко ни ощетява, защото според нея не могат да се играят срещи на разстояние повече от 200 км от центъра на съответната група. Проведох обаче разговори с председателите на клубове, участващи в нашата зона, така че да можем да приемем домакински мачове във Видин. Те са съгласни да дойдат и в началото на другата година ще имаме четири домакински мача.

Публиката в нашия град също иска да гледа своя отбор. Всеки ден хора ме питат кога отново ще има баскетболен мач във Видин. Радостен съм на всички тях да кажа, че съвсем скоро ще има баскетболни мачове и в нашата зала.

– Какво предстои до края на годината?

Калин Лозанов: Организираме коледен турнир по баскетбол 3×3, в който ще участват деца и младежи от 1 до 10 клас. Ще се проведе на 20 и 21 декември в Спортна зала „Фестивална“, ще има много забавления и игри.

– Спортът е доста скъпо занимание. Това предполагам предопределя постоянни усилия за търсене на спонсори?

Калин Лозанов: Да, това е най-важната задача на нашия клуб – винаги да бъдем финансово обезпечени. Надявам се все повече представители на видинския бизнес да се заразят от тръпката от баскетбола и да започнат от сърце да помагат за развитието на този спорт. Надявам се, че с провеждането на полуфиналите и финала на Купата на ББЛ във Видин, които ще имат и телевизионно отразяване, още много рекламодатели да се заинтересуват да помагат на видинския баскетбол. Постепенно вече доста фирми искат и започват да помагат. Благодарение на един спонсор имаме нови екипи. Друг спонсор поема участието ни в Купата на Българската баскетболна лига. Започват хората да вярват. И най-важното е, че има прозрачност – във всеки един момент аз мога да покажа как се харчи всеки един лев било то средства от спонсори, субсидията от Община Видин или държавната субсидия.

През лятото се срещнах с Коста Илиев, бивш видински баскетболист, който в момента е спортен директор на FIBA за Европа, както и спортен директор за развитието на баскетбол 3×3. С него разговаряхме за ситуацията в баскетбола в България и в частност във Видин. Може би още лятото догодина ще имаме един или два отбора, с които ще участваме в държавното първенство по баскетбол 3×3. Надявам се, с подкрепата и на г-н Илиев, Видин да е домакин и на кръг от това държавно първенство. Водил съм доста разговори с представители на баскетболната общественост – подкрепят ме, радват се, че нещата вече се случват.

– Споменахте, че се работи по 5-годишен план. Каква е голямата цел?

Калин Лозанов: Целта е влизане в Националната баскетболна лига. Това ще даде възможност на феновете във Видин да се насладят на качествена игра, във Видин да гостуват топ отборите на България като Левски, ЦСКА, Ботев и др. Най-важното в този 5-годишен план е детско-юношеската школа, защото искаме да създадем наши кадри – видински момчета, които да усетят тръпката от това да играят пред пълна с публика зала.

Надявам се, че в бъдеще много хора ще поискат да помагат на отбора. В момента Община Видин помага много – радвам се, че моите идеи получиха подкрепа от общинското ръководство. И благодарение на съвместната работа на Баскетболен клуб Видабаскет и Общината успяхме да извоюване Видин да е домакин на полуфиналните и финалната среща от Купата на Българската баскетболна лига, които ще се играят в Спортна зала „Фестивална“ през април догодина. Това ще е едно голямо баскетболно шоу и голямо събитие за Видин.

Разбира се, хубаво е, че тези срещи ще се проведат във Видин, но още по-хубаво би било отборът на „Видабаскет“ да се класира за финалната четворка. Пътят към това преминава през победи в два мача. Вече беше изтеглен жребият и в първи кръг ще се изправим срещу отбора на Микс – София. Мисля, че са преодолим съперник.

Сигурен съм, че момчетата ще се потрудят, ще покажат воля и се надявам да достигнем до финалния етап на турнира и да играем полуфинал пред собствена публика, на наш терен.

Гледай баскетбол на MAX с най-вълнуващите двубои от Евролига, Еврокупа и Национална баскетболна лига на България, на живо, само в ефира на MAX Sport.