Трябва ли да се правят по 10 000 крачки на ден?

Трябва ли да се правят по 10 000 крачки на ден?

Идеята, че трябва да се правят по 10 000 крачки на ден, се заражда благодарение на реклама на първия в света педометър.

Според изданието Rbc не е необходимо да се стремим към толкова големи цифри.

Съгласно популярната теория, всеки човек трябва да изминава не по-малко от 10 000 крачки на ден. Т.е. 5-8 км, в зависимост от големината на крачката.

Смята се, че това натоварване поддържа мускулния тонус и нормалната работа на сърдечно-съдовата система.

За да постигнат заветната цифра, някои излизат на разходка в парка, а други се качват на пътеката за бягане. Трети използват фитнес-гривни, които им отчитат всички крачки, направени през деня.

Този подход обаче не разполага с научни обосновки. Затова специалистите съветват да се концентрираме не върху количеството крачки, а върху качеството им.

Историята казва…

10 000 е произволна цифра, която е възникнала вследствие на рекламна компания от средата на 60-те години. В навечерието на Олимпийските игри в Токио през 1964 г. фирмата Yamasa Toki разработва първия в света педометър.

Името на компактното механично устройство се превежда като „измервател на 10 000 стъпки“.

Смята се, че създателите на устройството са му дали това име, тъй като йероглифът, който обозначава цифрата 10 000, прилича на вървящ човек.

Рискове

10 000 крачки на ден обаче може да навредят на здравето. През 2017 г. проф. Грег Хагер от университета „Джон Хопкинс“ в щата Мериленд подготвя доклад за възможните неприятни последствия от теорията.

Той твърди, че ежедневните разходки по 10 000 стъпки не са универсална норма. Натоварването трябва да се съобразява с възрастта на човека и самочувствието му.
 

Неговото мнение се потвърждава от работата на професора по медицина Ай-Мин Ли от Харвардския университет.

Продължителност и интензивност на ходенето

Според изследване на Майкъл Моузли и проф. Роб Коупленд непродължителната физическа активност със средна интензивност оказва по-благоприятно въздействие върху организма, отколкото 10 000 крачки.