Кои са илюминатите и как започна всичко |

два ли има известна личност по света, която да не е обвинена, че е част от тайното общество наречено Илюминати.

От Доналд Тръмп до Бионсе, всички поне веднъж са били асоциирани с групата, притежаваща огромна власт и опитваща се да установи нов световен ред.

Пентаграми, кози, всевиждащото око, което се намира на банкнотата от 1 долар – символи, които се асоциират с тайното общество.

Препратки има и в много от музикалните видеа на популярни изпълнители.

В клипа на песента S&M на Риана може да бъде забелязан вестник, чието заглавие гласи: Принцесата на Илюминатите.

Но защо музикантите обичат да се заиграват с името на тайната организация? Според журналиста и писател Дейвид Брамуел, те просто искат да се забавляват.

„Те се развеселяват от подобни истории. Спомням си за една конспиративна теория от 1966 година, която гласеше, че Пол Маккартни от The Beatles е умрял в катастрофа и е заменен от канадски DJ, който бързо се научил да свири на бас и да пее, пише Dnes.bg.

Пол Маккартни никога не отрича категорично теорията. Винаги си е мълчал относно това. Мисля, че той, както Jay-Z и Риана, просто се забавлява от тази история“, казва Брамуел.

Но как започва всичко с конспирацията около Илюминати?

Илюминатите били баварско тайно общество, формирано през 18-ти век. То се противопоставяло на суеверията, религията и властта на държавата. Те дори създали книга с правила, едно от които било да сложат край на несправедливостите.

След време обаче баварската група се разпаднала. Тя няма нищо общо със съвременното разбиране за Илюминати.

Конспирацията има общо с така наречения дискордианизъм. Това е едно от най-странните движения, започнало в офиса на двама съученици – Грег Хил и Кери Торнли.

Те използвали работния си принтер, за да направят копия на книгата с правилата на новата пародийна религия. Според нея, „хаосът е толкова важен колкото и реда“.

Въпреки че това било шега,  дискордианизъмът придобил популярност през 60-те и 70-те години. Хил и Торнли умело продължили да разпространяват дезинформация.

Тяхното дело било подето от други двама американци – Робърт Антън Уилсън и Робърт Шеа.

„Уилсън бил редактор в „Плейбой“ и двамата решили да напишат роман, в който да включат всички големи конспиративни теории и да го нарекат „Илюминати“. Те се забавлявали толкова много, че го превърнали в трилогия.

Двамата решили, че ще е интересно да разпространят малко хаос и фалшива информация относно илюминатите.

И го направили като започнали да пишат писма до пресата, публикували ги и на страницата със съобщения в „Плейбой“, казва Дейвид Брамуел.

Уилсън и Шеа създавали и писма от въображаеми читатели, които казвали, че илюминатите не са истински. Така започнал един фалшив разговор между автори и читатели, който прераснал в нещо реално.

Книгата на Уилсън и Шеа включвала повече измислени теории, но те били примесени с достатъчно истина, за да изглеждат задоволително.

Според една от най-безумните конспирации, основателят на баварските илюминати убил Джордж Вашингтон и взел самоличността му за да стане президент на САЩ.

Въпреки че творбата им не се продавала добре, тя се превърнала в част от съвременната поп култура. В Ливърпул дори се играе осемчасова пиеса по нея.

В днешно време сайтове като 4chan и Reddit поддържат огъня на тези конспирации жив.

Коментари