Бягството на принцеса Хая от емира на Дубай. Защо жените на най-могъщия арабин бягат от него?

Всяко момиче си мечтае да стане принцеса. Но не всяка принцеса има щастието да живее в света на приказките. Дори когато е дъщеря на истински крал, а съпругът й е един от най-богатите мъже в света.

Принцеса Хая – сестра на краля на Йордания Абдула II – е потърсила убежище в Европа в опит да се спаси от брака си с шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, емир на Дубай и министър-председател на Обединените арабски емирства.

45-годишната жена е потърсила помощ от германски дипломат, като е подала молба за убежище в Берлин и е получила принципно одобрение. Едновременно с това принцеса Хая е кандидатствала за убежище и във Великобритания, тъй като предпочита да се премести да живее в Лондон. Според информация на Daily Beast, Хая се намира в британската столица заедно с децата си – Джалила (11 г.) и Зайед (7 г.).

Напрежението около раздялата на Хая и Мохамед бин Рашид ал Мактум може да доведе до дипломатически скандал между Дубай и европейските столици.

Хая бинт Хюсеин е родена на 3 май 1974 г., дъщеря е на йорданския крал Хюсеин и третата му съпруга кралица Алия. Завършила е университета в Оксфорд със специалност „философия, политически науки и икономика“. В миналото е била професионална състезателка по конна езда, член е и на Международния олимпийски комитет.

На 10 април 2004 г. тя сключва брак с дубайския шейх и става една от съпругите му. 69-годишният Мохамед бин Рашид ал Мактум има общо 23 деца (9 синове и 14 дъщери) от шест различни жени. Богатството му се оценява на 4,5 млрд. долара.

Само преди година една от дъщерите му принцеса Латифа (33 г.) се опита да избяга от Дубай по море, но беше задържана малко преди да стигне до бреговете на Индия. Латифа е планирала бягството си в продължение на години с идеята да стигне до Съединените щати и да поиска убежище. Подобен опит е направила и една от по-големите й сестри Шамса през 2000 г., но пратеници на баща й също са успели да я открият в Кеймбридж и да я отвлекат. Оттогава тя не се е появявала на публични места, а според Латифа – сестра й е държана в плен в продължение на осем години.

Самата Латифа беше в неизвестност в продължение на 9 месеца след неуспешния опит за бягство, а под натиска на международната кампания в нейна защита Дубай допусна бившия комисар по правата на човека към ООН Мери Робинсън да се срещне с Латифа.

Засега германските власти отказват коментар по случая с бягството на принцеса Хая. Според медии от Близкия Изток обаче Берлин е отказал да изпълни искането на Дубай за връщане на принцесата, на която е осигурена охрана от службите за сигурност.

Според британски медии – Мохамед бин Рашид ал Мактум е осъдил поведението на съпругата си в пост в Instagram-профила си, в който се възмущава от „предателството“ й.

Коментари