Слюнка по възглавницата сутрин – какво означава и опасно ли е това състояние?

Случвало ли ви се е да се събудите и да установите, че възглавницата ви е мокра там, където е текла слюнка от ъгълчето на устата, докато спите? Явлението е често срещано, дори по филмите често се използва като характеристика на героя – изглежда много сладка картинка, особено, когато героят е дете.

Но дали сте се замисляли защо всъщност се получава отделянето на слюнка и дали не е знак за някакъв проблем в тялото ни? Днес ще си отговорим на тези въпроси.

Всъшност отделянето на слюнка по време на сън е често срещано явление. Мнозина се подиграват на хората, които несъззнателно правят това през нощта.

На никого не му е приятно когато се събуди и усети, че възглавницата му е мокра. 

Всъщност обаче това се оказва здравословен признак.  Учените са на мнение, че слюнката в съня е добър знак и свидетелства за правилното функциониране на нервната система.

слюнка по време на сън

Сънят има няколко фази с еднаква продължителност. Основната фаза е REM съня.

През този период тялото попада в дълбоко сън. За да не тичаме из стаята по време на сънища, преследвайки пеперуди или бягайки от чудовища, някои невротрансмитери са блокирани от нервната система и по този начин се ограничават мускулни движения. Ако тялото е напълно отпуснато, то човек освобождава и слюнка. 

Не е трудно да се отгатне защо слюноотделянето при децата е по-често срещано. Те не живеят в толкова голям стрес, който влияе на добрия и качествен сън. 

Ситуацията беше обяснена от специалист в тази област, д-р Хорхе Абел Салинас: „В съня на един възрастен мозъчните му функции са заети с почивка и възстановяване. Той спира преглъщането и натрупаната слюнка се отстранява естествено.

По време на дълбок сън тялото се отпуска напълно и устата се отваря. Това не може да се нарече отрицателно явление. Напротив, това показва, че всички вътрешни процеси в тялото са нормални.

Така че повод за притеснение няма – спете спокойно и бъдете здрави!

Коментари