Можете ли да познаете на кого е това стихотворение? Прочетете го цялото и ще ви се насълзят очите. Споделете с всички!

Никола Вапцаров – поет, който няма нужда от представяне!

Поетът е роден на 7 декември 1909 година в град Банско.

Още от юношеските години той попада под влиянието на руския белогвардейски емигрант Борис Майлер, който обитава къщата на баща му Йонко Вапцаров.

По-късно се оказва, че руснака е болшевишки агенти и през 1923 година се завръща отново в тогавашната СССР. Борис Майлер бил вкаран в България с цел да създаде и реализира проект за ляво ВМРО.

Вапцаров се влияе от неговата комунистическа вяра, което се вижда от мемоарите на неговата фамилия, издадени след 9 септември 1944. Къщата на Вапцаров е посещавана от Цар Фердинанд, Цар Борис Втори, Пейо Яворов и Елисавета Багряна. Редица артисти и художници също са чести гости на Вапцарови. Никола завършва гимназия в Разлог, а по-късно и морското машинно училище във Варна. След като го завършва, той е произведен в ранг – офицерски кандидат и получава диплом за машинен техник. След 1940 година левият по убеждения поет започва да се занимава с пропуска дейност. Арестуван е редица пъти, след което е пускан под гаранция, заради компромати.

Все пак успяват да го оневинят. След продължителни агентурни действия полицията арестува над 750 комунисти и безпартийни нелегални. Вследствие на това поетът е осъден на смърт на 23 юли 1942 година. Не успява да го спаси дори Борис Трети и така поетът е разстрелян. Той ни оставя страхотно творчество, което е незабравимо и досега. Неговите стихотворения са прекрасни, независимо от миналото на поета.

Коментари