Внимание – лято! 5-те най-често срещани ухапвания от насекоми и какво да правим при всеки от тях:

Разходките сред природата са любимо занимание през лятото. Какво по-хубаво от пикник на открито в прекрасното слънчево време? Всяко подобно начинание обаче е съпроводено от риска да се сблъскаме с нежелани ухапвания от различни насекоми .

Повечето от тях са безобидни, но някои предизвикват тежки алергични реакции или носят риск от зараза с някакво заболяване.

Повечето ухапвания преминават бързо и безпроблемно, но при усложнения трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

 Приготвихме за вас списък с 5-те най-често срещани ухапвания от насекоми , които може да изпитате сред природата, и как да се справите с тях с подръчни средства: 

Паяк

ухапване от паяк

Живее само в определени области. Ухапването му може да се усети едва след 6 часа, когато се появи болка.

Първа помощ при ухапване от паяк

При ухапване от паяк (тук става дума само за отровни видове) при възрастни или деца се развива силн интоксикация на тялото, така че трябва бързо да окажете първа помощ на жертвата. Ако сте успели да определите отровния вид, към който спада конкретното насекомо, незабавно съобщете това на Бърза помощ, след като се обадите за линейка. Едва след това се опитайте да облекчите състоянието на жертвата.

За да се предотврати разпространението на отрова в организма, ще ви помогнат следните действия:

Зоната на ухапване трябва да се изплакне обилно с хладка вода със сапун; 
Ухапването трябва да се третира с разтвори с антисептично и антимикробно действие – водороден пероксид, хлорхексидин диглюконат, йод, етилов спирт и др.
За да се изолира зоната на разпространение на токсините, направете пристягаща превръзка на ръката или крака (без да спирате кръвообращението!) с бинт малко над зоната на ухапване.
Върху зачервената зона на кожата наложете студен компрес под формата на парчета лед, обвит в дебела кърпа.
Ако има загуба на съзнание, просто наблюдавайте внимателно жертвата, докато линейката пристигне. Необходимо е човекът да се обърне на една страна, за да избегнете евентуално задушаване при повръщане.

Комар

ухапване на комар

Визуално ухапванията от комари по кожата изглеждат като розови мехурчета, които имат формата на кръг или капка. Ако потъркате мястото на ухапването, то ще стане червено, защото слюнката на комара ще попадне в околните тъкани, което ще увеличи реакцията. Има случаи, когато на ухапаното място възниква алергична реакция с оток.

Как да лекуваме ухапвания от комари

Листа от черен бъз и живовляк. След ухапване на комар най-добре е да натъркате ухапаното място с листа от черен бъз или намачкан живовляк. Листата ще помогнат за бързо отстраняване на подуването и дезинфекция на мястото.

Амонячен спирт. За да премахнете зачервяването от ухапването и сърбежа, лекувайте кожата с памучен тампон, потопен в разреден амонячен спирт (една супена лъжица спирт на 3 супени лъжици вода) или в разтвор на сода за хляб (една чаена лъжичка сода на чаша вода).

Чесън. Отдавна се използва в народната медицина при ухапвания. Счукайте скилидка пресен чесън в чиния и разредете получената каша с малко количество вода. Напоете парче плат в разтвора и го прикрепете към мястото на ухапване. Чесънът бързо ще облекчи болката и сърбежа, ще предотврати подуване.

Сода. Добавете малко количество вода в чаена лъжичка сода, за да образувате гъста каша. Направете малко топче и го прикрепете към възпаленото място. Обвийте отгоре с влажна кърпа. След три часа сменете топчето.

Сол. Подутините от ухапвания от комари бързо ще изчезнат, ако ги натъркате с фина хранителна сол. Само разтривайте кожата внимателно, за да предотвратите увреждане.

Сапун за пране. Помага за намаляване на сърбежа и зачервяването, ако намажете мястото на ухапване с много гъст разтвор на най-тъмния домашен сапун.

Кърлеж

ухапване от кърлеж

Горският кърлеж е най-опасен за хората, тъй като е носител на опасни заболявания. Оралният апарат на паразита е конструиран по такъв начин, че позволява да се впие и смуче дълбоко и здраво в кожата. В този случай човек няма да усети болка и може да открие кърлежа по тялото си дори след няколко дни. Може да се случи така, че кърлежът да те ухапа и падне. След това на мястото на ухапване ще има червено петно ​​с обиколка от няколко сантиметра, а в центъра – черна или червена точка. В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Какво да правите у дома при ухапване от кърлежи? Когато няма възможност да се стигне до болница, кърлежите могат да бъдат отстранени у дома. Има няколко начина:

С помощта на конец. В основата на тялото на кърлежа се надява примка от конеца, след което започва леко да се издърпва с разклащане от едната страна на другата. 

Вторият начин е с пинсети. Важно е да се гарантира, че няма да има разкъсване на тялото на кърлежа. 

Има и специални устройства за премахване на кърлежи под формата на щипка – можете да си ги купите от аптеката. 

След премахване на насекомопо поставете върху мястото антисептик.

Дървеници

ухапване от дървеница

Ухапванията са масивни, плътно разположени едно до друго и групирани. Дървениците често хапят по една и съща линия. Броят на ухапвания на едно насекомо е от 3 до 5 пробивания на кожата със зачервяване на интервали от 2-4 сантиметра.

Как и с какво да ги лекуваме?

За да се отървете от сърбежа и увреждането на кожата, можете да използвате както народни средства, така и специализирани медицински кремове или мехлеми. В домашни условия първо трябва да измиете засегнатата област с хладка вода със сапун или сода. Тя ще облекчи малко сърбежа. След това можете да прикрепите кубче лед, да натриете кожата със сок от магданоз или картофи.

Добра идея е да опитате и с антисептично средство като „Фенистил“, например. Действа и като антиалерген, освен че облекчава сърбежа.

Как да се отървете от сърбежа?

Най-добре е да третирате ухапванията с подходящ антихистамин след консултация с лекар – в случай, че е настъпила алергична реакция или за да предотвратите такава. 

Народни средства:

Натъркайте ухапаното с листа от мента; 
Намажете мястото с размекнати дръжки от глухарче; 
Намажете ухапванията със сок от чесън, който облекчава дразненето и подуването; 
Прикрепете на ухапаното нарязан лук; намажете със сок от алое.

Пчела

ухапване от пчела

Пчелите умират, след като ви ухапят. Това е така, защото заедно с жилото тя оставя в кожата и храносмилателния си тракт. Ето защо е много лесно да се разпознае ужилване от пчела. Спешно трябва да се премахне жилото, така че отровата да не попадне в кръвния поток. Ухапването от пчели е на второ място сред причинителите на анафилаксия. Ако имате задух, понижено кръвно налягане, дишането е нарушено – обадете се на линейка.

Мерки за първа помощ

Най-често възрастните знаят как тялото им реагира на ужилване от пчела. При дете ситуацията има неизвестен резултат. Във всеки случай, първичните действия трябва да се извършват бързо. Степента на разпространение на токсичните вещества в кръвта на жертвата зависи от това.

Веднага се отървете от жилото. По-добре е да го направите със стерилни пинсети или чисти дезинфекцирани ръце. Важно е да не остават остатъци под кожата. В противен случай и ако мръсотията попадне в раната, възпалението е неизбежно. 
Напоете чиста кърпа или марля с амонячен или етилов спирт, оцет, разтвор на сода или калиев перманганат. Прикрепете към раната. Задръжте там възможно най-дълго, възможно е повторение. Това намалява болката, дезинфекцира и забавя развитието на оток. 
Можете да измиете увредената част на тялото със сапун (по-добре домашен 72%) и да наложите с лед.