Григор се срина срещу 84-ия в света

Най-силният ни тенисист Григор Димитров загуби мача си от първия кръг на турнира от категория ATP 250 в Женева, след като преодоля квалификациите, в които взе участие по собствено желание. Негов съперник днес бе аржентинецът Федерико Делбонис, срещу когото хасковлията имаше две победи от два мача.


Днес обаче, при първата им среща на клей, 84-ият в световната ранглиста южноамериканец спечели с 1:6, 6:4, 6:2. Срещата трябваше да се изиграе вчера, но заради лошото време бе отложена за днес.

ПЪРВИ СЕТ

Началото на мача бе отлично за заемащия 47-о място в ранглистата на ATP Григор, който взе на 30 първото си подаване, а веднага след това реализира пробив, също на 30. В третия гейм Димитров даде само точка на съперника си и поведе с 3:0. В следващия гейм хасковлията взе първите две точки, а при 30:40 имаше нова точка за пробив и първата ни ракета се възползва от нея – 4:0.

Последва лесен гейм за българина и при 5:0 нашият тенисист бе вече съвсем близо до спечелването на първия сет. Делбонис най-сетне спечели гейм, но това не смути по никакъв начин Григор, който с лекота затвори първия сет с помощта на началния си удар – 6:1.

ВТОРИ СЕТ

Във втория сет аржентинецът се оттегли на първата почивка с лек аванс от 2:1, след като и двамата тенисисти печелеха уверено геймовете, в които притежаваха сервиса. В следващите минути играта продължаваше гейм за гейм без точки за пробив, въпреки че Григор с три поредни точки от 40:0 за Делбонис се задържа в петия гейм, но сервиращият аржентинец се измъкна и излезе напред при 3:2. Последва тежък сервис-гейм за Димитров и първите два брейкпойнта в срещата бяха в полза на Делбонис при 15:40. Още първата точка бе реализирана и аржентинецът поведе с 4:2.


Следващият гейм се превърна в гладиаторска битка, в която 28-годишният хасковлия първо имаше две поредни точки за пробив при 15:40, а след това отрази няколко геймбола за 5:2. Димитров си изовюва и трети брейкпойнт, който успя да реализира след удар в аут на аржентинеца.


След това двамата тенисисти си размениха по един бърз гейм и при 4:5 Димитров трябваше да сервира за оставане в сета. В десетия гейм Димитров водеше с 30:15, когато направи двойна грешка, а после бе разминат на мрежата за 30:40 и това означаваше сетбол за Делбонис. В следващото разиграване Григор допусна непредизвикана грешка от форхенд и втората част приключи.

ТРЕТИ СЕТ

Решаващият трети сет започна обнадеждаващо за Григор, който успя да пробие още в самото начало, при това на 15. Последва обаче слаб сервис-гейм на Григор и рибрейк – 1:1. До трети пореден пробив в третия сет не се стигна и аржентинецът излезе напред в резултата – 2:1. Четвъртият гейм се разви по кошмарен начин за Димитров, който водеше с 40:0, но въпреки това допусна обрат и нов пробив, а не след дълго авансът на Делбонис набъбна на 4:1.


Хасковлията спря серията на съперника с гейм на нула за 2:4, но това бе и всичко, което успя да стори. Следващите два гейма бяха спечелени от аржентинеца, като двубоят приключи със сбъркано от Григор воле на мрежата и след двете победи в квалификациите, днес Димитров претърпя обезкуражаващо поражение, въпреки че взе убедително първата част.