Тези продукти трябва да се консумират, те са по-важни от пробиотиците за да нямате проблеми с храносмилането

Това трябва да бъде известно, за да сте здрави, както и да се отървете от болести!

През последните години започнахме да осъзнаваме, че почти всичко, което ядем, от пробиотично кисело мляко до порция аспержи или дебел свински котлет, засяга микробите, които живеят в телата ни.

Става ясно, че тези микроби от своя страна играят ключова роля в нашето здраве, както добро, така и лошо.

Защо фибрите в червата са по-важни от пробиотиците?

Можем да разделим микробите на две ключови категории: тези, които се намират в червата на човека и тези, които преминават през червата.

Микробите от пробиотични продукти не са в червата ни.

Те са полезни за здравето, но не попълват постоянна микрофлора.

Фокусирайки се единствено върху тези съвременни продукти, ние не обръщаме достатъчно внимание на постоянните микроби.

А нашите местни микроби се нуждаят от фибри.

Тези микроби се придобиват при раждане, в ранна детска възраст, а някои малко по-късно.Тези чревни микроби са от съществено значение за нашето здраве и оцеляване. Те помагат да се обучава имунната ни система. Те са в постоянен контакт с нашата нервна система. И те помагат за поддържането на деликатния баланс на нашите черва.

През хилядолетията на адаптивна еволюция тези скромни чревни микроби станаха един от най-добрите ни съюзници.

Повечето индивидуални микроби имат много кратък живот. Така ще се събуждате с напълно нови поколения микроби всяка сутрин.

В тези поколения микроби могат да се появят много промени. Особено ако нещо се промени в средата им. Например, повишаване на рН (намаляване на киселинността), въвеждане на нова храна, липса на фибри в диетата или “атомна бомба” от антибиотици.

Киселото мляко не спасява от лошата чревна флора и влакната й.

Трябва да знаете, че с киселото мляко не сте си възстановили чревните бактерии, независимо колко живи или активни бактерии или щамове са включени. Те просто не са подходящи за дълъг живот във вашите човешки черва.

Ние отдавна знаем, че фибрите са добри за нас. Те спомагат за намаляване на приема на калории и поддържат редовно управление на отпадъците. Но това е най-мощният

инструмент, който трябва да дадем на нашите местни микроби.

Влакнините се състоят от дълги вериги въглехидрати. Тъй като тези въглехидрати са свързани чрез сложни връзки, тези молекули са трудни, а понякога и невъзможни, за усвояване. Хората просто нямат необходимите ензими за разграждането на много видове фибри. Това означава, че тези съединения остават непокътнати в долната част на червата, където полезните микроби се хранят с тях. В резултат на това те стимулират растежа и здравето на полезните микроби.

Ако ядем храни, съдържащи пребиотични фибри, чревните микроби от своя страна ни възнаграждават чрез създаване на съединения, които могат да помогнат за облекчаване на възпалението и да ни предпазят от инфекции. Тези съединения, познати като метаболити, са микробни странични продукти, които се освобождават по време на процеса на микробен метаболизъм, за да усвоят храната, която им пречи. За щастие, тези странични продукти са полезни за нас.

Колкото повече пребиотични фибри, толкова по-благоприятни микробиоми.

Изследванията показват, че за всеки 10 грама пребиотични въглехидрати, които влизат в чревната микробиота, се появяват около три грама допълнителни бактерии.

Това са около 3 трилиона нови организми. Това не е лоша компенсация за консумация на малка пълнозърнеста и зеленчукова салата.

Следователно, когато става въпрос за пребиотици, тогава ги „ядете и размножавате“ и се предпазвате от голям брой все по-често срещани здравословни проблеми. Всичко, което трябва да направите, е да ядете храна, която е добра за микробите!