Забраниха официално тези продукти, до 2 години няма да може да ги намерите никъде

Какво мислите по въпроса? За или против сте?

Европарламентът утвърди списъка с пластмасови продукти за еднократно ползване , чиято употреба ще бъде забранена от 2021 година.

 

След две години напълно трябва да изчезнат от магазини и заведения:

Прибори за еднократна употреба (вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене)
Пластмасови чинии за еднократна употреба
Пластмасови сламки
Изработени от пластмаса клечки за уши
Пластмасови дръжки за балони
Оксоразградими пластмаси и съдове за храна, както и чашки изработени от експандиран полистирен

 

По време на гласуването вчера бяха приети и нови цели за рециклиране и повече отговорност за производителите. Държавите членки на ЕС ще трябва да достигнат целта от 90% за събиране на пластмасови шишета до 2029 г., като пластмасовите шишета трябва да бъдат с поне 25% рециклируемо съдържание до 2025 г.

и 30% до 2030 г.

Споразумението също засилва прилагането на принципа „замърсителят плаща“, по-специално за тютюна, като въвежда разширена отговорност за производителя.

Този нов режим ще се прилага също така за риболовните приспособения, като гарантира, че производителят, а не рибарите, поема разходите за събирането на изгубените в морето мрежи.

Освен това законодателството постановява, че етикетирането относно отрицателните последици върху околната среда от изхвърлянето на пластмасови цигарени филтри на улицата, както и за други изделия като пластмасови чашки, мокри кърпички и хигиенни продукти, трябва да бъде задължително.