“Никога не се жени за българка!”- съветът на един чужденец

„Скъпи Том, ето какво те очаква, ако решиш да минеш под венчилото с българка:

1. Ще те кара да се чудиш и маеш (а дори още не знаеш значението на тези думи)

Българските жени вярват че ключа към успешната връзка са спонтанността и изненадата. До вчера сте се срещали с брюнетка с лешникови очи. Днес до теб вече е червенокоса хлапачка, която иска да ви заведе на село (the village – английски, das dorf – немски).

А пък за уикенда планира една кратка почивка до Сандански и Мелник, за да те опие освен с вино и с прекрасни гледки. Свиквай!

2. Ще напълнееш

Но не от тревоги. Техните майки и баби са ги научили да приготвят за мъжете си чудни ястия – баници, кексове, гювеч (и гювечета – бързо ще откриеш разликите), мусака, шопска салата. И ще ти сипят и ракия. И то я гроздова, я сливова, не дай Боже (God forbid!) – кайсиева.Когато кажете „да“ на половинката си, не означава, че трябва да забравите за своите интереси, страсти и хобита„Аз“ и „ти“. Две лични местоимения, които щом минат под олтара, се превръщат в друго местоимение, об…Aug 13 2017vsyakajena.com

3. Българката е горда и силна (това е заложено в гените й)

И не иска гларуси около себе си. Истинската българка е с чуден характер – твърда пред трудностите, но нежна и състрадателна към по-слабите, винаги готова да се пожертва и погрижи(това важи и за теб). Не очаквай обаче да те моли директно за помощ. Тя е научена сама да се справя с трудностите. Това не означава, че не си й необходим. Но трябва да си до нея в истински важните неща.  Тя не иска до себе си гларус (да ти разясня – прехвърчащ с лъскава кола индивид от мъжки пол, с големи претенции , но малки възможности). Тя иска мъж, с когото да се гордее, с който да дели залък, с който да посреща изгревите (особено морските) и който да е отговорен и добър баща. Защото ще видиш, че тя е и всеотдайна майка, освен всичко друго.

4. Тя сякаш не е от този свят

Често ще гледаш своята българска жена и ще се чудиш как може да е толкова красива. Вероятно е потомка на самодиви. Питаш ме какво е това. О, това са неземно красиви, вечно млади девойки, с тънка снага (разбирай хубава фигура), дълги коси и чародеен поглед, който замайва и дори убива(сигурен съм, че често се питаш какви мисли се крият зад него). Така че, приятелю, ти си годеник на една мистична красавица! Ако не я намериш у дома й, потърси я в горите на Витоша, Беласица или Пирин. Ако през зимата не е с теб, докато карате ски на Банско или Боровец или просто се наслаждавате на почивка в някой прекрасен снежен курорт като Пампорово, потърси я в село Змейково – митичният зимен дом на самодивите.

5. Обвързваш се със семейството й, освен с нея

Внимание! Знам, че си единствено дете, бъди особено предпазлив, ако искаш българска мома за невеста. Когато се сгодиш за нея, това е свещено обещание пред цялото й семейство. Но не само рожденото, както си се надявал. Включително имаш ангажимент пред бабите, дядовците, лелите й, братовчедите й и разбира се, вуйчо й (това е братът на майка й, обикновено). Но може й да е някой близък роднина, който й е направил люлката под крушата, когато е била на 5 години. За да се докажеш като истински мъж, освен споменатата ракия, ще трябва да ядеш и шкембе-чорба, боб-чорба и зелник (това е баница със зеле).

И нещо много важно – трябва да спечелиш уважението на баща й, иначе може и да не станете съпрузи. И не говорим за формално „да”. Неслучайно, в България, го наричат благословия. Трябва да имаш достатъчно качества, сигурна работа, да си честен и почтен, за да те приеме най-важният мъж в живота на избраницата ти. Него го е имало преди теб, той е давал мило и драго за нея. Имай го предвид. Нали знаеш легендата за принцесата и дракона. Е, тук драконът го наричат змей и се надявай това да не е баща й (виж точка 4 – самодивите неслучайно живеят в село Змейково).

6. Приготви се за огромна, шумна и скъпа сватба

И се готви и за най-страшното – хорото! Преди да започнете да организирате сватбата в България, изгледай филма „Моята голяма луда гръцка сватба”? Макар българските сватби да имат своите специфични традиции, ще добиеш обща представа какво те очаква. Три дни яли, пили и се веселили – цялата рода(виж точка 5). Ще трябва да танцуваш и хоро – както се казва, вече си се хванал на него и без това. Знам, че в началото е трудно, но всички са зад гърба ти, за да те научат. Само се моли да са ти здрави глезените. Ще има и акордеон, и гайда. И фотограф. И това е само началото. И си подготви много хиляди BGN.Но всичко това ще си струва, защото до теб ще застане жена, в чийто вени тече кръвта на смели борци, чудни жени, книжовни дейци и духовни водачи.

Твой кум – Джон (Иван) (и кума Гергана)”

Източник: vsyakajena