Често ли сънувате някое от тези 5 неща? Обърнете се към лекар – може да са знак за сериозни проблеми със здравето:

Всички сме чували за подсъзнанието и теорията за сънищата , като ключ към вътрешното ни аз и несъзнатото. Тези теории почиват на дългогодишни изследвания, учените отдавна са установили, че сънищата не само разкриват неподозирани страни от самите нас, но и много често първите признаци на едно заболяване започват да се проявяват именно в съня, дори преди да започнем да се чувстваме зле и да забележим специфичните симптоми на болестта. Един от първите сигнали за някакъв здравословен проблем са паниката и безпокойството в съня .

Сънищата са продукт на нашето подсъзнание.

Те ни предават психологически послания за нашето здраве, нужди и способности. Понякога сънищата могат да бъдат предупреждение за някакъв здравословен проблем. Когато сме в състояние на пълен релакс, страдащият орган изпраща някакъв импулс към мозъка. Ние виждаме този импулс като сън, най-често чрез асоциативни образи.

Ето най-честите заболявания, за които косвено можем да съдъм по случващото се в сънищата ни:

1. Заравяне/покриване с пръст

Често ви се присънва кошмар, в чийто сценарий някой сякаш непрекъснато ви поръсва с нещо наподобяващо пръст. Започвате да дишате трудно, не ви достига въздух, а тревожността се превръща в страх. Подобен сън може да говори за проблеми с белите дробове или дихателната система.  

2. Мътна вода/бурна река 

Много често мозъкът показва на спящия вода, например бурни мръсни реки или ручеи, които влачат боклуци или камъни. Това оставя в сънуващия много неприятно чувство. Независимо дали се намира във въпросната вода, или е само наблюдател, този сън може да говори за запушени кръвоносни съдове. Ако водата е чиста –  не е задължително да става въпрос за сърдечно-съдовата система. Всеки орган, който се намира в ремисия, може да напомня за себе си. 

3. Катастрофа

Катастрофа с автомобил или авиокатастрофа, свързана с проблем с двигателя, свидетелства за заболяване на сърцето. Това може да подсказва за остър инфаркт на миокарда. 

4. Река от камъни

Ако често сънувате, че се намирате сред река от камъни или пък непрекъснато ги местите, това индикира проблеми с хранопровода или стомаха. Хора с проблеми в храносмилателния тракт често могат да сънуват влечуги, гущери, жаби и змии, които ги нападат и дори могат попаднат в стомаха им. 

5. Непозната тълпа

За заболяване на централната нервна система говорят сънищата, в които задължително има голямо струпване на хора, повечето от които – непознати. Може да става въпрос за шумно парти, за стадион,  базар, на който хората не спират да сноват, а сънуващият не може да избяга и да се скрие от тълпата. Когато на сутринта се събудите след подобен сън, се чувствате депресирани и преуморени. 

Между другото, няма смисъл да търсите някакви пророчески знаци във всеки свой сън. Както е казал Зигмунд Фройд: „Бананът, който сте видели в съня си, може да означава само банан“. Добре е да знаете, че сънищата не означават окончателна присъда. Те са само подсказки, които тялото ви изпраща. В случай, че имате някакви подозрения относно здравословното си състояние, бързо потърсете лекарска помощ!